Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils 2027 aicina uz sarunām festivālā “Lampa” Kultūras ziņas

824
Daugavpils 2027 aicina uz sarunām festivālā “Lampa”

 

1. un 2. jūlijā Cēsīs notiks Sarunu festivāls “Lampa”, kurā šogad ar atsevišķu skatuvi būs pārstāvēta arī Daugavpils. Daugavpils 2027 komanda nodrošinās skatuves Nr. 27 - “Kopīgas valodas kultūrvieta”, darbību un tajā notiks astoņas diskusijas un darbnīcas. Visiem pasākumiem tiks nodrošināta arī tiešraide Facebook platformā Daugavpils pilsētas un Daugavpils 2027 vietnēs.

Pēdējo divu gada laikā esam apmetuši kūleni - mācījušies izkāpt no rāmjiem, domāt un plānot plaši un atbildīgi, uzrunāt dažādas kopienas, sarunāties par aktuālajiem izaicinājumiem un no cita skatupunkta raudzīties uz kultūras lomu pilsētas un reģiona attīstībā. Joprojām uzskatām, ka strauji mainīgā laikā, kad saskaramies ar pārmaiņām, neskaidrībām un izaicinājumiem, kopīga valoda ir svarīgāka nekā jebkad agrāk. Kultūra palīdz meklēt un radīt saturu un formas, kas komunicē mūsdienām raksturīgos izaicinājumus: augošo nevienlīdzību, cilvēktiesību pārkāpumus, informācijas tehnoloģiju radīto apjukumu, netaisnīgumu, klimata un garīgās veselības krīzi, etniskās, kultūru, reliģiju nesaskaņas.

Taču kopīga valoda nav tikai par kultūras jomas procesiem un pasākumiem. Kopīga valoda lielākoties ir par pārmaiņām - kā mēs rūpējamies par savu apkaimi un pilsētu, par vietējo kopienu, sabiedrību un vidi. Un tieši no Daugavpils nāk pārliecība, ka ar kopīgu valodu mērķtiecīgāk veidosim pilsētas un visa reģiona ilgtermiņa attīstību, kur kultūrai ir nozīmīgākā loma šo pārmaiņu virzīšanā.

Šīs diskusijas organizējam arī kā pateicību visiem Daugavpils 2027 atbalstītājiem par līdzdalību, īkšķu turēšanu, līdzi jušanu un labiem vārdiem Eiropas kultūras galvaspilsētas pieteikuma veidošanā un aizstāvēšanā. Katrs no pasākumiem ir neliels ieskats Daugavpils 2027 Eiropas kultūras galvaspilsētas pieteikuma saturā un ir veidots ar mērķi gūt plašāku ieskatu katrā tēmā.

Aicinām apmeklēt mūsu skatuvi Sarunu festivālā “Lampa” vai vērot pasākumus tiešraidē.

1.jūlijs

Plkst. 16.00 – 17.30 diskusija un meistarklase "TRADĪCIJA: starp “pareizi” un “mūsdienīgi”. Pirts nozīme senāk un šodien."

Vai ir tāds jēdziens, kā “pareizi”, ja runājam par tradīciju klātesamību mūsdienu cilvēka dzīvē? Un kurš zina, kā ir “pareizi”?

Diskusiju un meistarklasi vadīs Latvijas Nacionālā kultūras centra  nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Gita Lancere, Vienības Nama Tradīciju mājas  eksperte Sarmīte Teivāne, pieredzē un zināšanās dalīsies folkloriste un valodniece Janīna Kursīte - Pakule, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja  direktora vietnieks, galvenais krājuma glabātājs, vēsturnieks, daudzu populārzinātnisko rakstu autors Mārtiņš Kuplais, pirtniece Dzintra Abarone.

 

Plkst. 18.00 – 19.30 diskusija "STĀSTI: es tevi saprotu."

Šis pasākums uzsvērs mākslas lomu kopienu saliedēšanā, un kā kopienu saliedēšanas piemēru izcels kopradītās līdzdalības izrādes.

Diskusiju vadīs režisore Krista Burāne, savā pieredzē dalīsies producente un projektu vadītāja Sandra Lapkovska, laikmetīgās dejas un teātra projektu vadītāja Laura Stašāne, režisors un Latvijas Leļļu teātra valdes loceklis Mārtiņš Eihe, neatkarīga kultūras notikumu kuratore un Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācija  izpilddirektore Līga Lindenbauma  un režisors Reinis Boters.

 

Plkst. 20.00-21.30 diskusija "IEDVESMA: Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2027 spārni un pēdas"

Ko kandidēšana Eiropas kultūras galvaspilsētas titulam ir devusi pilsētām, kādi ir pilsētu secinājumi un apņemšanās?

Ar saviem iespaidiem, stāstiem, pārdomām un secinājumiem dalīsies Daugavpils pieteikuma izstrādes koordinatore Diāna Soldāne, Liepāja 2027 projekta vadītāja Inta Šoriņa  un Valmiera 2027 projekta vadītāja Liene Jakobsone. Diskusiju vadīs Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone.

 

2.jūlijs

Plkst. 11.00-12.30 radoša darbnīca - diskusija "VĀRDI: kopīga valoda par mākslu"

Radoša darbnīca ar mākslas interpretācijas un komunikācijas uzdevumiem, kas palīdzētu sabiedrībai kopumā mākslu saprast, interpretēt, baudīt un komunicēt.

Darbnīcu vadīs Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka un mākslas stacijas “Dubulti” vadītāja Inga Šteimane.

 

Plkst. 13.00-14.30 diskusija “JAUNIETIS: ietekmētājs vai patērētājs?”

Cik daudz jaunieši ir situācijas pieņēmēji un cik ļoti var patiesi ietekmēt tagadni un nākotni?

Diskusijā piedalās: Latvijas Jaunatnes padomes valdes loceklis Dāniels Liecis, Jauniešu biedrības "Dagne" vadītājs Aivars Bačkurs, Smiltenes vidusskolas direktore, Smiltenes novada pašvaldības  deputāte Ilze Vergina, SIA Printify  darbinieku mācību un attīstības speciāliste Jūlija Bebre, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktora vietniece Inese Zlaugotne un Siguldas Valsts ģimnāzijas skolnieks Oto Cillinbergs. Diskusiju vada mācību platformas MeYou.One  līdzdibinātāja un programmu virzītāja, līdzdalības eksperte Ieva Johansson  un neformālās izglītības ieviesēja, praktizētāja un trenere Lauma Žubule

 

Plkst. 15.00 – 16.30 interaktīva diskusija ”Kultūras pasākumu ilgtspēja: Pieredzes stāsti”

Kā organizēt ilgtspējīgu kultūras pasākumu un kādi ir labās prakses piemēri?

Par savu pieredzi stāstīs festivālu organizētāji: Kaspars Kondratjuks no festivāla "Komēta", Armands Siliņš  no festivāla “Sansusī”, Anita Lontone-Ieviņa  no festivāla "Zaļais festivāls" un Madars Štramdiers no Mūzikas un mākslas festivāls “Laba daba”. Diskusiju vadīs biedrības “Zaļā brīvība” pārstāve Inga Belousa.

 

Plkst. 17.00 – 18.30 diskusija "PIETURZĪMES: kopīga valoda par vietradi pilsētā"

Kas ir vietrade un kā to īstenot praktiski? Kā radīt un pārradīt kopīgu telpu, cienot tās atmiņu, materialitāti un iemītniekus?

Šī pasākuma ietvaros aicinām bērnus un jauniešus piedalīties interaktīvās pilsētas kartēšanas darbnīcās, kas notiks trīs mērogos - mikro (dabā), vidēja mēroga (pilsētas kvartālā) un lielajā pilsētas mērogā (pētot pilsētas struktūru kartē). Darbnīcas notiks no plkst. 15.00 līdz 17.00, savukārt ar to secinājumiem dalīsimies diskusijas ievadā plkst. 17.00, kur darbnīcu dalībnieki dalīsies ar  saviem atklājumiem un mēģinās saprast un atrast, vai ir līdzība mērogos un ko mēs iegūstam vai zaudējam, ja skatāmies katrs tikai pa savu logu ārā vai mākam šis bildes salikt kopā.

Darbnīcu sākums plkst. 15.00 pie mūsu - 27.skatuves. Piedalīties var ikviens interesents, tomēr ļoti novērtēsim, ja iepriekš pieteiksies, sūtot ziņu @daugavpils2027 Facebook vai Instagram platformā.

Darbnīcas vadīs ALPS ainavu darbnīcas pārstāves Ilze Rukšāne, Mārīte Sprudzāne, Mētra Augškāpa un Sendija Adītāja.

Savukārt diskusiju vadīs publicists, putnu fotogrāfs, žurnāla "Rīgas Laiks" šifrētājs un slejas "Vardes saraksts" autors Rvīns Varde, pieredzē un zināšanās dalīsies neatkarīga teātra un starpdisciplināru projektu kuratore Gundega Laiviņa, arhitekte un projektu vadītāja Mārīte Sprudzāne, vecākā ainavu arhitekte Mētra Augškāpa un Daugavpils Sikspārņu centra gids Ainārs Pankjāns.

 

Plkst. 19.00 – 20.30 interaktīva diskusija ”NOTURĪBA: kopīga valoda/stāsti pilsētas apkaimju modināšanai”

Dažādu pilsētu aktīvisti diskutē par to, kas ir tie stāsti, kas veido kopienas sajūtu? Vai tie ir atšķirīgi dažādām sociālām grupām?

Diskusiju vadīs Rīgas apkaimju alianses valdes loceklis Māris Jansons, tajā piedalīsies labdarības biedrības „Be The Light” valdes loceklis Gints Berneckis, Čiekurkalna apkaimes iedzīvotāju biedrības vadītāja Sandra Feldmane, Daugavpils aktīvo iedzīvotāju pārstāvis Ainārs Pankjāns un sociālantropologs Kārlis Lakševics.

 

Daugavpils 2027 skatuves “Kopīgas valodas kultūrvieta” darbību sarunu festivālā “Lampa” nodrošina Daugavpils 2027 rīcības grupa un Iniciatīvu un kompetenču atbalsta centrs, atbalsta Daugavpils pilsētas pašvaldība, Daugavpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvalde, ziņu portāls Chayka.lv, Daugavpils Vienības nams, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, mākslas stacija “Dubulti”, mācību platforma “MeYou.One”, biedrība “Zaļā brīvība”, ALPS ainavu darbnīca, Rīgas apkaimju alianse.

 

Papildu informācija:

Diāna Soldāne
Daugavpils pilsētas pašvaldības
Kultūras pārvalde
t. 28378679
e-pasts: diana.soldane@daugavpils.lv
https://www.facebook.com/daugavpils2027