Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils aicina apmeklēt “Muzeju nakts” aizraujošās norises Kultūras ziņas

1347
Daugavpils aicina apmeklēt “Muzeju nakts” aizraujošās norises

Sestdien, 13. maijā visā Latvijā norisināsies starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” norisēs. Daugavpilī 13 muzeji, ekspozīcijas, kultūras un izglītības iestādes, tūrisma objekti un citas organizācijas aicina pilsētas iedzīvotājus un viesus baudīt aizraujošas, izzinošas un izklaidējošas aktivitātes.

Šogad Muzeju nakts tēma ir "Radīšana," ietverot gan jaunradi, atjaunotni un atjaunošanu – dzīves uzlabošanu un dažādu lietu atjautīgu pārveidošanu, gan prasmju iepazīšanu un apgūšanu. Jāatzīmē, ka Muzeju nakts tēma šogad sasaucas arī ar Starptautiskās Muzeju dienas tematiku – "Muzeji, ilgtspēja un labbūtība”, un 2023. gadu, kas visā Eiropas Savienībā nosaukts kā Eiropas prasmju gada.

Muzeju nakts burvību sestdien Daugavpilī aicinās baudīt 13 tūrisma objekti, izglītības iestādes un biedrības. Interesentiem bezmaksas pasākumos būs iespēja piedalīties dažādās radošās darbnīcās, baudīt mūziku un mākslu, ļauties naksnīgām pastaigām un izmantot citus “Muzeju nakts” īpašos piedāvājumus.

Šogad Muzeju nakts aktivitātes pilsētā sāksies jau no plkst. 10.00, kad Daugavpils Mārtiņa Lutera katedrāle vērs savas durvis un aicinās apmeklētājus kāpt baznīcas tornī, lai baudītu pilsētas panorāmu.

Plkst. 16.00 ar Atvērto durvju dienu sāksies Muzeju nakts aktivitātes MIKC Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā “Saules skola”. Nedaudz vēlāk, plkst. 17.00 Krievu kultūras centrs aicina veidot “Vērtību koku”, bet DU Daugavpils Medicīnas koledža aicina iepazīt medicīnas vēsturi un Latvijas stāstus.

No plkst. 18.00 durvis Muzeju nakts apmeklētājiem vērs Šmakovkas muzejs, kurš šogad aicina ne tikai aplūkot ekspozīciju, bet arī vērot meistarklases un piedalīties viktorīnās un fotoakcijā.

Muzeju nakts norises Daugavpilī ik gadu koordinē Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, kas ir viens no senākajiem un lielākajiem muzejiem Latgales reģionā. Sākot no plkst. 19.00 muzejs apmeklētājus priecēs ar izstādēm, paraugdemonstrējumiem un klasiskās mūzikas priekšnesumiem, savukārt Daugavpils Māla mākslas centrs iepazīstinās ar podniecības tradīcijām.

Kā jau katru gadu, arī šoreiz no plkst. 17.00 Muzeju naktī Daugavpils ebreju kopiena pilsētniekus un pilsētas viesus aicina izzināt reliģiskās tradīcijas un Sinagogas vēsturi muzejā “Ebreji Daugavpilī un Latgalē”.

Plašu un daudzveidīgu muzeju nakts programmu ikviens varēs baudīt Daugavpils cietoksnī, kur Daugavpils cietokšņa kultūras un informācijas centrs sākot no plkst. 19.00 piedāvā ekskursijas pa cietoksni, muzikālas performances un koncertus, medicīnas vēsturi izzināt aicinās Medicīnas izstāde ar kontracepcijas izstādi, bet militāro vēsturi atklās 1. Pasaules kara muzejs “Pie komandanta”.

Arī jaunizveidotais Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls” Muzeju naktī no plkst. 19.00 gaidīs daugavpiliešus un pilsētas viesus. Savukārt plkst. 20.00 baudīt laikmetīgo mākslu aicinās Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs.

Muzeju nakts Daugavpils cietoksnī noslēgsies ar rokgrupas “Jauda” koncertu no plkst. 22.00 – 23.00, savukārt liriskākas mūzikas cienītāji tiek aicināti uz grupas “Laika upe” koncertu no plkst. 23.00 – 24.00 Dubrovina parkā.

PAS “Daugavpils satiksme” parūpējusies par Muzeju nakts apmeklētāju ērtāku mājupceļu un naktī no 13. uz 14. maiju organizē 17A autobusa maršruta autobusu papildreisi ar atiešanas laiku no galapunkta “Autoosta” plkst. 00.05, 00.40, un no galapunkta “Aveņu iela” plkst. 00.22, 00.57.

Muzeju nakts programma un karte pieejama te.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pašvaldības Centrālās pārvaldes

Komunikācijas nodaļa