Šobrīd Daugavpilī

Daugavpilī veiksmīgi aizvadītas Baltkrievu kultūras dienas Kultūras ziņas

349
Daugavpilī veiksmīgi aizvadītas Baltkrievu kultūras dienas

No 2023.gada 23. līdz 31.maijam Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs (BKC) rīkoja virkni pasākumu, kas bija veltīti tradicionālajām Baltkrievu kultūras dienām Daugavpilī, kuras ik gadu tiek rīkotas maija beigās.

           Kā katru gadu, Baltkrievu kultūras dienas startēja 23. maijā ar dievkalpojumu par godu svētajai Jefrosinjai Polockai. Lūgšanu par godu tautā godātajai pirmajai baltkrievu svētajai sv. Aleksandra Ņevska baznīcā aizvadīja priesteris Pāvels Tkačenko.

       Šajā pašā dienā sadarbībā ar Lietuvas baltkrievu sabiedrisko organizāciju apvienību BKC tika atklāta Pāvela Suščenoka fotoizstāde “Baleta iestudējumi”, kas demonstrē visaugstākā līmeņa laikmetīgo baleta mākslu. Fotoattēlos – mirkļi no slavenajām baleta izrādēm: Vjačeslava Kuzņecova “Vitauts” un “Anastasija”, Arama Hačaturjana “Spartaks”, Žozē Bizē – Rodiona Ščedrina “Karmena sjuita”, Sergeja Prokofjeva “Romeo un Džuljeta”, Morisa Ravela “Bolero” u.c., kas iestudētas Baltkrievijas Operas un baleta lielajā teātrī.

            Piektdien, 26. maijā, Vienības nama koncertzālē notika grandiozs Baltkrievu kultūras dienu koncerts par godu kora kapellas “Spadčina” 10 gadu jubilejai. Apsveikuma vārdus teica Kultūras pārvaldes kultūras pasākumu organizatore Viktorija Cirse, Krievu kultūras centra vadītāja, Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes deputāte Nataļja Kožanova, Poļu kultūras centra kultūras pasākumu organizatore Svetlana Manohina.

Daugavpils Baltkrievu kultūras centra, kā arī Krievu kultūras centra, Līvānu kultūras centra radošie kolektīvi prezentēja skatītājiem bagātīgu nemateriālo mantojumu un izpildīja spilgtas dziesmas, dejas un dzeju. Ar ovācijām tika sagaidīta jubilāru uzstāšanās: kora kapellas “Spadčina” izpildījumā skanēja liriskas, jautras dziesmas, starp kurām bija arī pirmatskaņojuma dziesmas.

Baltkrievu kultūras dienas noslēdzās 31. maijā – BKC literārajā viesistabā dzejas cienītāji pulcējās dzejnieka Staņislava Volodjko radošajā vakarā, kas tika veltīts dzejnieka jauno grāmatu prezentācijām: “Sobranije socinenij. T. 2” un bērnu grāmatai “Kak iskali appetit”. Literāri muzikālā vakarā skanēja S.Volodjko dzeja gan autora, gan daudzo viesu izpildījumā; izskanēja daudzas muzikālas kompozīcijas ar dzejnieka vārdiem un viņa radītajā tulkojumā, kuras dziedāja solisti, dueti, radošie kolektīvi no Daugavpils, Līvāniem, Maltas, Visaginas (Lietuva).

Noslēdzot Baltkrievu kultūras dienas, BKC vadītāja Žanna Romanovska atzīmēja, ka Baltkrievu kultūras dienas ir pavērušas jaunu laiku BKC radošajiem kolektīviem: priekšā dalība Daugavpils pilsētas svētkos, tautas ieražu svētku “Baltkrievu Kupalle” organizēšana un uzstāšanās Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos.

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centra metodiķe

Marija Pometjko