Šobrīd Daugavpilī

Daugavpilī jau rīt sākas festivāls „Latgales Ērģeļu dienas” Kultūras ziņas

756
Daugavpilī jau rīt sākas festivāls „Latgales Ērģeļu dienas”

Šī gada 31.maijā un 1.jūnijā, ieskandinot Daugavpils pilsētas svētkus „Ar Daugavpili sirdī”, norisināsies festivāls „Latgales Ērģeļu dienas”.

Tās būs divas koncertprogrammas, kurās līdzās mūzikai būs iespēja dzirdēt arī priesteru meditācijas, tādejādi veidojot kopīgu mūzikas un vārda Stāstu. Pirmais koncerts „Spēkavots” notiks 31. maijā plkst. 18:30 Daugavpils Vissvētākās Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcā (A. Pumpura ielā 11a). Tajā piedalīsies ērģelniece Guna Kise, akordeonists Aldis Kise un Pr. Bernards Vagalis.

Guna Kise un Aldis Kise ir profesionāli mūziķi, Rēzeknes Jāņa Ivanova vārdā nosauktās mūzikas vidusskolas pedagogi, kuri apvienojušies ne tikai laulībā, bet arī krāsainā skaņu gleznā, apvienojot divus jaudīgos taustiņinstrumentus - ērģeles un akordeonu. Kā norāda Guna Kise, kas ir arī viena no šī festivāla rīkotājām: „Veids, kā piepildīt savu sirdi, uzkrāt spēku – katram var būt ļoti dažāds. Taču vienota ir nepieciešamība pēc kāda Avota, kur smelt, kur patverties vājumā un nespēkā, kur piepildīt, lai būtu, ar ko dalīties. Mūzika visos laikos ir bijis teju pirmais spēka avots.

“Spēkavots” ir akordeona un ērģeļu jaudas apvienojumā, skaņās un krāsās ietērptā, pateicības lūgšanas vēstījumā pausts mūsu kopdzīves stāsts. Iedvesmai, piepildījumam, ticības stiprinājumam.”

Otra koncertmeditācija „Svētā Mīla” notiks 1.jūnijā plkst. 18:00 Daugavpils Dieva Žēlsirdības Romas katoļu baznīcā (Višķu ielā 36). Koncertā piedalīsies Larisa Carjkova (ērģeles), Juris Vizbulis (tenors) un Pr. Aigars Bernāns (meditācijas).

Larisa Carjkova un Juris Vizbulis ir profesionāli mūziķi, kuri regulāri koncertē Latvijā, kā arī ārpus tās robežām. 2010. gadā Larisa Carjkova kopā ar savu novadnieci, ērģelnieci Gunu Kisi, iedibinājusi ikgadējo tradīciju dzimtajā Latgalē – labdarības festivālu “Latgales ērģeļu dienas”.

Kā norāda mūziķi: „„Svētā Mīla” ir koncertmeditācija, kur mijiedarbojas mūzika un vārds – gan dziedāts, gan runāts, veidojot telpu pārdomām par ikvienam cilvēkam svarīgo tēmu – MĪLESTĪBU visās tās daudzveidīgajās šķautnēs, taču vienmēr kā nemainīgi svētu Dieva atspulgu mūsos – Viņa radītajos cilvēkos zemes virsū.”

Ieeja koncertos par ziedojumiem.

Festivāla „Latgales Ērģeļu dienas” mērķis ir attīstīt ērģeļkultūru Latgalē, kā arī vākt līdzekļus Latgales ērģeļu restaurācijai. Šogad festivāls notiek jau 14.reizi un tā koncerti, kā jau ierasts, visas vasaras garumā ieskandinās dažādus Latgale dievnamus.

Festivālu „Latgales Ērģeļu dienas” rīko ērģelnieces Larisa Carjkova, Guna Kise, Biedrība “Jauniešu mūzikas studija” sadarbībā ar Daugavpils Valtspilsētas pašvaldības iestādi „Kultūras pārvaldi”, Daugavpils Vissvētākās Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcu un Daugavpils Dieva Žēlsirdības Romas katoļu baznīcu.

Informējam, ka festivāla pasākumi tiek fotografēti un filmēti Daugavpils valstspilsētas pašvaldības  publicitātes un vēsturiskām vajadzībām

Plašāka informācija par Daugavpils pilsētas svētkiem un pilna svinīgo pasākumu programma pieejama ŠEIT  

Papildu informācija:

Guna Kise

t.: +371 2 6563598

 

Larisa Carjkova

t.: +371 2 6063258