Šobrīd Daugavpilī

Daugavpilī izskanējuši „Sudraba zvani” Kultūras ziņas

884

Aizvadītajā nedēļā Daugavpilī nu jau 13. reizi izskanējis Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls „Sudraba zvani”. Tas pulcējis vairāk nekā 2 000 dziedātāju no 9 pasaules valstīm. Konkursanti no Baltkrievijas, Čehijas, Krievijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Vācijas četru dienu garumā dāvāja daugavpiliešiem īstus mūzikas svētkus, uzstājoties konkursa programmā un sniedzot koncertus pilsētas koncertlaukumos un dievnamos.

Festivāla pirmajā dienā spēkiem mērojās solisti. Piektdienas rītā sīvu cīņu par uzvaru grupā un iespēju sacensties par Galveno balvu uzsāka vokālie kolektīvi. Tās pašas dienas vakarā Svētā Pētera baznīcā notika dievkalpojums ar festivāla dalībnieku līdzdalību. Skanīgiem dziedājumiem sekoja Bētlemes zvaigznes gaismas simbola – sveces – aizdedzināšana. Tā tika nogādāta uz Latviešu kultūras centru, kur vairākās pasaules valodās oficiāli ieskanējās „Sudraba zvani”.

Atklājot festivālu, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Igors Prelatovs pauda prieku par iespēju uzņemt talantīgos viesus no tuvām un tālām  zemēm laikā, kad pilsētā vēl valda Ziemassvētku gaisotne un Daugavpils patiesi un sirsnīgi skan, svētkiem turpinoties.

Festivāls tiek rīkots kopš 1999. gada, ikreiz iemantojot kādu jaunu tradīciju. Šogad tajā pirmoreiz skanēja latviešu garīgā mūzika. 

Starptautiskā žūrija, kas vērtēja konkursantus, uzsvēra festivāla augsto līmeni, noslēguma sacensībās jeb Grand Prix izcīņā virzot deviņus pretendentus no Latvijas, Krievijas, Baltkrievijas un Polijas. Tika vērtēts ne vien tehniskais izpildījums, bet arī skaņdarba atskaņojuma emocionalitāte.

 

Daugavpils vokālisti sīvā konkurencē uzrādījuši labus rezultātus: Nataniēls -Simha Rasnačs ieguvis galveno balvu savā vecuma kategorijā jauno dziedātāju konkursā, Daugavpils 13.vidusskolas jauktais koris „Nojauta”, Krievu vidusskolas-liceja koris „ILLIOS”, 3.vidusskolas koris un vairāki S.Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas kolektīvi guvuši 1.pakāpi, bet S.Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas vokālais ansamblis „Cantat” pārstāvēja mūsu pilsētu Grand Prix izcīņā. Svētdienas noslēguma koncertā spraiga cīņa par Galveno balvu vainagojās ar poļu kolektīva triumfu: 5 000 euro lielu naudas balvu ieguva Gdaņskas Universitātes koris.

Pastāvēšanas laikā „Sudraba zvani” kļuvuši par vienu no spilgtākajiem un ievērojamākajiem notikumiem Daugavpils kultūras dzīvē. Festivāls ir iemantojis popularitāti Latvijā un ārzemēs ar augstu izpildījuma un organizatorisko līmeni, nesot Daugavpils vārdu pasaulē.

Festivāls ir tikko noslēdzies, bet tā organizatori jau ir sākuši gatavoties nākamajiem „Sudraba zvaniem”, kas ieskanēsies Daugavpilī pēc diviem gadiem. Tie nāks ar jauniem vārdiem, sasniegumiem un pārsteigumiem.

Sižetu sagatavoja Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri: