Šobrīd Daugavpilī

Daugavpilī izskanēja X Starptautiskais festivāls “Poļu folklora Latgalē” Kultūras ziņas

762
Daugavpilī izskanēja X Starptautiskais festivāls “Poļu folklora Latgalē”

Pirmajās maija dienās Daugavpils poļi svin Polijas karoga dienu, Ārpus Polijas dzīvojošo poļu dienu, kā arī Konstitūcijas dienu un Varšavas ielas svētkus. Šogad šajās dienās norisinājās arī krāšņs un emocijām bagats X Starptautiskais festivāls “Poļu folklora Latgalē”. Trīs dienas noritēja jautrā un atraktīvā, bet vienlaikus arī patriotiskā un svinīgā gaisotnē.

1. maijā plkst. 15.00 Daugavpils Kultūras pilī notika Festivāla atklāšana un liels krāšņs koncerts. Šoreiz tajā piedalījās bērnu tautas deju kolektīvi no Latvijas, Lietuvas un Polijas. Visus klātesošos mīļi sveicināja Polijas Republikas vēstniecības konsuls Latvijā Marjušs Podgurskis, kā arī Daugavpils domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Aleksejs Vasiļjevs.

Festivāla laikā notika arī kopīga Polijas himnas "Mazurek Dąbrowskiego" dziedāšana. Tā ir ikgadēja starptautiskā akcija, ko rīko poļi Polijā.

2. maijā poļi svin Polijas valsts karoga dienu un Ārpus Polijas dzīvojošo poļu dienu. Šajā dienā Daugavpils Vissvētākās Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcā tika noturēts dievkalpojums par festivāla dalībniekiem un visiem pasaules poļiem, kā arī par mieru Ukrainā.

2. maija vakarā festivāla dalībnieki no Polijas un Lietuvas, kā arī Daugavpils poļi sapulcējās āra pasākumā "Solidaritātes Majovka" (Majówka Solidarności) Sventes pagastā. Piedalīties tajā tika aicinātas arī mammas ar bērniem no Ukrainas. Maija sākumā Latvijā tiek svinēti Baltā galdauta svētki, kas ir veltīti Latvijas neatkarības atjaunošanas dienai. Izbraukuma dalībnieki visi kopā apsēdās pie galdiem, klātiem ar baltiem galdautiem, lai nogaršotu cienastu un labāk iepazītu viens otru. Pasākums noritēja ļoti jautrā, atklātā un draudzīgā gaisotnē. Tajā vakarā mūsu viesi no Ukrainas un poļi no Latvijas, Lietuvas un Polijas visi kopā dejoja un dziedāja dziesmas, bērni izklaidējās rotaļlaukumā. Poļi veltīja māmiņām un jaunatnei no Ukrainas visiem labi pazīstamu dziesmu "Hey, sokoły!", kuru nodziedāja visi kopā. Izskanēja arī dziesma "Ти ж мене підманула".

3. maijā poļi ik gadu svin Polijas Konstitūcijas dienu un Varšavas ielas svētkus, kas Daugavpilī tika iedibināti pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados. Plkst. 11.00 pie krusta, kas uzstādīts Brīvības parkā (pie Satiksmes ielas) par piemiņu Latgales atbrīvošanas cīņās kritušajiem poļu karavīriem notika svinīgs pasākums, kurā piedalījās Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš un domes deputāti, Polijas Republikas vēstniecības konsuls Latvijā Marjušs Podgurskis, Latvijas Poļu Savienības priekšsēdētājs Rišards Stankevičs, kā arī festivāla dalībnieki, skolēni un pedagogi no Daugavpils poļu ģimnāzijas un pilsētas iedzīvotāji. Pie pieminekļa nolika ziedus un iededza sveces, pēc tam sākās Varšavas ielas svētku gājiens. Pasākuma noslēgumā plkst. 12.00 J. Pilsudska valsts poļu ģimnāzijā (Marijas iela 1E) notika festivāla dalībnieku apbalvošana un festivāla noslēgums.

Pasākumu organizēja Daugavpils Poļu kultūras centrs, Latvijas Poļu savienības Daugavpils nodaļa „Promieņ” un J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija, bet atbalstu sniedza Polijas Republikas Vēstniecība Rīgā un Daugavpils pilsētas Dome.

 Šis pasākums atbalsta Daugavpils pieteikumu Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 konkursam.

#daugavpils2027 #kopīgavaloda #даугавпилс2027 #общийязык #LinguaFranca2027 #ECoC2027