Šobrīd Daugavpilī

Daugavpilī būs skatāma laikmetīgās dejas performance “Spoki” Kultūras ziņas

1226
Daugavpilī būs skatāma laikmetīgās dejas performance “Spoki”

Jauniešu festivāla ARTIŠOKS 2022: IEDVESMA & LĪDZDALĪBA ietvaros Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā 2.septembrī plkst. 13.00 aicinām baudīt laikmetīgās dejas performanci “Spoki”. Tās konceptu un horeogrāfiju veidojuši poļu mākslinieki Zuzanna Kasprzyk un Andžejs Molenda, savukārt muzikālo materiālu latviešu mūziķis Kārlis Klaubergs. Ieeja pasākumā bez maksas.

Zuzannas Kasprzyk, Andžeja Molendas un Kārļa Klauberga radošā sadarbība ir sākusies festivāla “Vides deja” ietvaros 2020. gadā, kas turpinās sadarbībā un jaunā projektā “Spoki”. Performance “Spoki” tik radīta kā daļa no poļu romantisma gada svinībām. Tā ir poļu dzejnieka Adama Mickeviča (Adama Mickiewicz) poētiskās drāmas Dziady interpretācija laikmetīgajā dejā. Drāmas nosaukums attiecas uz Dziady, seniem slāvu un lietuviešu svētkiem, kuros piemin mirušos “priekštečus”. Dziady nakts rituālā cilvēku kopiena piesauca mirušo garus, lai klausītos viņu lūgumos palīdzētu tiem, kas bija labi un tiesātu tos, kuri bija slikti.

Dziady kā sociālā taisnīgumu nakts, kur sabiedrība saņem varu - lai piedotu, glābtu vai nosodītu. Mūsdienu notikumu kontekstā - Baltkrievijas protesti 2020. gadā, traģiskie notikumi 2022. gadā -  mēs aicinām apjaust un iedziļināties daudzu cilvēku situācijās - emigrantu, politisko gūstekņu, cilvēku, kuri iesaistīti pretējās kustībās un cīņās. Un tomēr mēs centīsimies fokusēties uz individuāliem stāstiem un pieredzēm, nevis politiskām realitātēm. Performance “Spoki” ir kā kolektīvās un individuālās atmiņas attīrīšanas rituāls, izmantojot skaņas un kustības pārveidojošo skaistumu: matēriju, gaismu un ķermeni telpā. Soliste ir sabiedrības rēgs vai medijs, kurš ar simboliskām darbībām risina kopīgu pieredzi. 8x8 metri baltais palags ir daudznozīmīgs metaforisks objekts un saikne ar Marka Rotko  mākslu. Viņa gleznās mēs varam saskatīt rituālistisko mākslas paņēmienu kā pārveidojošo pieredzi un atsauci gan uz romantisku redzējumu par juteklisku pasaules izzināšanu, gan uz pastāvīgu kustību un realitātes transformāciju. Mēs aicinām jūs, kas jūtaties neredzami. Spoki ir tie, kas parādās. Spoki ir tie, kas atgādina par savu esamību.

Savukārt 2.septembrī plkst. 16.30 Zuzanna Kasprzyk vadīs bezmaksas laikmetīgās dejas meistarklasi Jauniešu Iniciatīvu centrā. Dalībai meistarklasē lūdzam iepriekš pieteikties rakstot uz diana.soldane@daugavpils.lv.

Pasākumu organizē un atbalsta: Daugavpils pilsētas pašvaldība, Daugavpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvalde, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, Dejas atbalsta fonds "Zvaigžņu AkA", Polijas Kultūras un nacionālā mantojuma  ministrija.

Papildu informācija:
Diāna Soldāne
Daugavpils pilsētas pašvaldības
Kultūras pārvalde
t.: 28378679
e-pasts: diana.soldane@daugavpils.lv