Šobrīd Daugavpilī

Daugavpilī ar baleta izrādi “Žizele” viesosies Harkivas Nacionālais akadēmiskais operas un baleta teātris Kultūras ziņas

885
Daugavpilī ar baleta izrādi “Žizele” viesosies Harkivas Nacionālais akadēmiskais operas un baleta teātris

15. februārī plkst. 18.00 Daugavpils Kultūras pilī būs skatāma visu laiku izcilākā baleta pērle – „Žizele” – Harkivas Nacionālā akadēmiskā operas un baleta teātra (Ukraina) izpildījumā.

Baletā Ādolfa Šarla Adāna izteikti romantiskā mūzika rada spilgtas varoņu īpašības un smalki atspoguļo viņu jūtas un emocijas. Libreta pamatā ir jaunas meitenes pirmā iemīlēšanās, vilšanās un nodevība, kam seko traģiski notikumi, tie noved noslēpumainajā pēcnāves mītu pasaulē pie jaunavu gariem – vilām…

Franču rakstnieka Gotjē, libreta līdzautora Senžorža, komponista Adāna, horeogrāfu Koralli un Pero kopdarba – baleta “Žizele” – pirmizrāde notika 1841. gadā Parīzē. Tas joprojām tiek iestudēts vadošajos teātros visā pasaulē. Baleta vēsturē Žizeles loma ir liels izaicinājums klasiskā repertuāra dejotājām, tā vērtējama kā baletdejotājas karjeras augstākā virsotne. Mūsdienās balets „Žizele” visbiežāk skatāms versijā, kuru 19. gs. nogalē veidojis Sanktpēterburgas Marijas teātra horeogrāfs Petipā. Izrāde ir gaisīga, viegla un emocionāli piesātināta. Tieši šo versiju, ar Leonīda Lavrovska redakciju, piedāvā Harkivas balets.

Komponists: Ādolfs Šarls Adāns

Librets: Teofils Gotjē, Žans Koralli, Anrī de Senžoržs

Horeogrāfija: Žans Koralli, Žils Pero, Mariuss Petipa

Korektūra: Leonīds Lavrovskis

Māksliniece – inscenētāja: Nadija Švetsa

Harkivas Nacionālais akadēmiskais operas un baleta teātris ir viens no izcilākajiem un vecākajiem Ukrainas muzikālajiem teātriem, kas strādā, balstoties uz Ukrainas un pasaules kultūras mantojuma labākajām tradīcijām, tā vēsture aizsākās 1780. gadā. 

Lomās: Žizele – Antoņina Vasiļjeva (Antonina Vasilieva), Ukrainas nopelniem bagātā skatuves māksliniece; Princis Alberts – Dmitrijs Vasiļjevs (Dmitry Vasiliev); Mirta – Olga Šarikova (Olga Sharikova); Mežsargs – Konstatantīns Caprika (Konstantin Tsapryka);  Harkivas Nacionālā akadēmiskā operas un baleta teātra baleta trupa.

Biļetes “Biļešu paradīzes” kasēs, internetā (https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/125459) un Daugavpils Kultūras pils kasē darba dienās no plkst. 16.00 līdz 19.00. Cena 10.00 euro.

Skatītāju ievērībai: Kultūras pils pasākumu laikā notiek filmēšana un fotografēšana.

Informācija: www.dkp.lv, www.vienibasnams.lv