Šobrīd Daugavpilī

Baltkrievu tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka” nosvinēja 30 gadu jubileju Kultūras ziņas

408
Baltkrievu tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka” nosvinēja 30 gadu jubileju

2022.gada 28.maijā Vienības nama koncertzālē ar pilnu skatītāju zāli izskanēja baltkrievu tautas dziesmu ansambļa “Kupaļinka” jubilejas koncerts, ar kuru arī noslēdzās Daugavpils Baltkrievu kultūras centra (BKC) rīkotās Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī.

Baltkrievu kultūras maija dienas Daugavpilī tradicionāli iepazīstina pilsētas iedzīvotājus un viesus ar baltkrievu tradīcijām un paražām, ar baltkrievu bagāto kultūras mantojumu.

Mēs dzīvojam skaistajā daudznacionālajā Daugavpilī, nepārtrauktos starpkultūru dialoga apstākļos. Etnoreģionālo pierobežu kontekstā esam izveidojuši unikālu informācijas un vērtību vidi. Un šajā polifoniskajā platformā baltkrievu diaspora mirdz kā spoža gaismiņa,” atzīmēja BKC vadītāja Žanna Romanovska, atklājot Baltkrievu kultūras dienu noslēguma koncertu, kuru ietvaros Daugavpilī no 21. līdz 28.maijam notika dažādi saturīgi kultūras pasākumi.

Sirsnīgus apsveikuma un pateicības vārdus par baltkrievu kultūras saglabāšanu un atbalstu izteica Kultūras pārvaldes pārstāve Viktorija Cirse, pasniedzot pašvaldības rakstu “Kupaļinka” ansambļa vispieredzējušākajai dalībniecei, kultūras veterānei Gaļinai Sontockai.

Baltkrievijas Republikas Ģenerālkonsulāta Daugavpilī konsule Gaļina Naidjonova uzsvēra kultūras vienojošo lomu tautu sadarbībā. Diplomāts pasniedza Baltkrievijas Goda rakstu ansamblim “Kupaļinka” un tā mākslinieciskajam vadītājam Večeslavam Petrovam.

Viens no vecākajiem ārzemju baltkrievu mīlētākajiem amatieru kolektīviem “Kupaļinka” ir Baltkrievu kultūras centra un Baltkrievu kultūrizglītības biedrības “Uzdim” vizītkarte. Ansamblis ir apbalvots ar neskaitāmiem Goda rakstiem un diplomiem, kas jau 30 gadu garumā popularizē baltkrievu tautasdziesmas Latvijā.

Savā jubilejas dienā baltkrievu tautas dziesmu ansambļa “Kupaļinka” dalībnieki skaistajos tautastērpos un svētku noskaņojumā, devās gājienā pa Rīgas ielu līdz Vienības namam.  Kolektīvs sagatavoja bagātīgu koncertprogrammu ar liriskām, komiskām un spēļu dziesmām, kuras ir gan labi zināmas, jau dzirdētas, gan arī izskanēja pirmo reizi.

Pēc tradīcijas baltkrievus sveica partneri: Krievu kultūras centra projektu vadītāja Gaļina Ivanova, Poļu kultūras centra vadītāja Žanna Stankeviča, Latvijas Baltkrievu savienības priekšsēdētāja Jeļena Lazareva. Par muzikāli draudzīgām dāvanām kļuva krievu folkloras ansambļa “Slavjanka” un poļu vokālā dueta “Daugavas krāsas” priekšnesumi.

Jubilārus sirsnīgi sveica visi BKC radošie kolektīvi: deju ansamblis “Ļanok”, kora kapela “Spadčina”, vokālais ansamblis “Praļeski”, bērnu studija “Skārbnīca” un teātra studija “Pauļinka”, dzeinieki Staņislavs Volodjko un Lilija Voronova. Atsevišķus apsveikumus saņēma ilggadējais “Kupaļinkas” vadītājs V.Petrovs.

Dziesmu, deju, humoristisku skeču kaleidoskops klātesošos priecēja gandrīz divas stundas, bet māksliniekus  –  viņu smaidi, aplausi, ziedi un dāvanas.

Baltkrievu kultūras centrs izsaka pateicību par sadarbību un atbalstu Kultūras pārvaldei, Vienības namam, Baltkrievijas Republikas Ģenerālkonsulātam Daugavpilī, baltkrievu biedrībai “Uzdim”, radio “Alise +”, laikrakstam “Miljons” un  Daugavpils interneta portāliem.

 

Informāciju sagatavoja:

Marija Pometjko,

Baltkrievu kultūras centra metodiķe