Šobrīd Daugavpilī

Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī tika atklātas ar fotoizstādi no Minskas Kultūras ziņas

598
Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī tika atklātas ar fotoizstādi no Minskas

2022.gada 21.maijā ar fotoizstādi “Baltkrievija: brīnišķīgi mirkļi” tika atklātas Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī, kuras tradicionāli maijā rīko Daugavpils pilsētas pašvaldības Baltkrievu kultūras centrs (BKC). Ekspozīciju nodrošina Baltkrievijas Nacionālā bibliotēka un tā būs pieejama visu vasaru.

Baltkrievu kultūras dienas iesākās 21. maijā. Šis datums Apvienoto Nāciju Organizācijas kalendārā ir atzīmēts kā kultūras daudzveidības dialoga un attīstības vārda Pasaules diena. Šajā dienā uzmanība tiek pievērsta ne tikai pasaules kultūru bagātībai, bet arī starpkultūru dialoga nozīmei. Par to fotoizstādes atklāšanas ceremonijā runāja Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska, uzsverot: “Šajā pasaulē mēs esam dažādi un mūsu kultūras ir dažādas. Esmu pārliecināta, ka tikai kultūras daudzveidības atzīšana un pieņemšana, nepārtraukts starpkultūru dialogs šajos ļoti grūtajos laikos veicina civilizētu attīstības ceļu, stabilitāti, savstarpēju cieņu un sapratni. Mums jābūvē “tilti”.”

Izstādē “Baltkrievija: brīnišķīgie mirkļi” apskatāmas krāšņas sakrālās arhitektūras fotogrāfijas, skaistas ainavas dažādos gada laikos, Baltkrievijas dabas simboli un dzīvespriecīgi bērni. Fotogrāfiju autori ir pazīstami baltkrievu fotogrāfi –  Igors Bišņevs, Maksims Veize, Jūlija Voiniča, Jekaterina Mitina, Sergejs Plitkevičs, Vlads Sokolovskis, Sergejs Tarasovs.

Izstādē var apskatīt unikālo Baltkrievijas dabas un kultūras skaistumu, tā iepazīstina ar Baltkrieviju: panorāmas skati no putnu lidojuma, nebeidzami lauku un mežu plašumi, gleznainās upju un ezeru ainavas un priecīgi bērnu smaidi. Simboliski valstij ir bizons un stārķis, rudzupuķes, lini, āboliņš, un tos fotogrāfi arī iemūžināja negaidītos kadros. Par to savā runā teica Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsuls Daugavpilī Iļja Laputj, aicinot klātesošos atklāt Baltkrieviju – nepazīstamo, gaišo, draudzīgo.

BKC ekspozīciju nodrošināja Baltkrievijas Nacionālā bibliotēka. Tā ir sava veida kultūras apmaiņas pieredze: novembrī Baltkrievijas Nacionālajā bibliotēkā Minskā tika izstādīta Eduarda Ļitvinovska fotoizstāde “Daugavpils baltkrievu skatiens”, bet maijā sākas fotoizstāde “Baltkrievija: brīnišķīgi mirkļi” no Minskas. Izstāde Daugavpilī būs pieejama līdz 31.augustam, un pēc tam tā dosies uz Liepāju, topošo Eiropas kultūras galvaspilsētu 2027, kur tā tiks izstādīta Baltkrievu namā “Māra”.

Fotoizstādi “Baltkrievija: brīnišķīgi mirkļi” Daugavpilī organizē Baltkrievu kultūras centrs sadarbībā ar Baltkrievijas Nacionālo bibliotēku un Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulātu Daugavpilī.

Baltkrievu kultūras dienas turpināsies ar radošām tikšanām ar dzejniekiem, gleznu izstādi, koncertu un citiem pasākumiem.

 

Baltkrievu kultūras centrs