Šobrīd Daugavpilī

Baltkrievu kultūras centrā tika atklāta Irinas Jatnovas “Ziedu pasaule” Kultūras ziņas

642
Baltkrievu kultūras centrā tika atklāta Irinas Jatnovas “Ziedu pasaule”

2022.gada 25.maijā Baltkrievu kultūras dienu ietvaros Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) notika Rīgas mākslinieces, Baltijas valstu Baltkrievijas mākslinieku asociācijas “Maju gonar” biedres, Irinas Jatnovas personālizstādes svinīgā atklāšana. Gleznas var apskatīt visas vasaras garumā.

Biedrības “Maju gonar” mākslinieki vairākkārt ir piedalījušies BKC izstādēs, savukārt Irina Jatnova pirmo reizi atklāj sev Daugavpili, un Daugavpils glezniecības cienītāji atklāj viņas vārdu un gleznas.

I.Jatnova ir rīdziniece, pēc izglītības interjera dizainere, kā arī labiekārtošanas un apzaļumošanas speciāliste. Kā apgalvo pati māksliniece, viņa zīmē tik ilgi, cik sevi atceras. Iepriekš viņa strādāja ar akvareli, temperu, pasteļkrītiņiem un guašu. Tagad viņa dod priekšroku eļļai, skicēm un atvaļinājuma laikā līdzi ņem akvareli. Par iemeslu iestāties mākslinieku apvienībā “Maju gonar” kļuva baltkrievu saknes no mātes puses, no Rudņas (Vitebskas apgabals).

Ekspozīcijā “Ziedu pasaulē” ir apskatāmas aptuveni trīsdesmit gleznas, kurās ir attēloti iemīļotie un pazīstamie ziedi, kas ir sastopami Latvijas dārzos un parkos.

Irina Jatnova pastāstīja, ka visvairāk glezno ziedus, jo ļoti patīk puķes, kā arī tādēļ, ka saprot to dabu. Daudzas no attēlotajām puķēm aug mākslinieces dārzā. Gleznās var novērot pašas mākslinieces vēsturi: daži priekšmeti, mīļākā krūze, rotaslietas, skats pa logu, ziedošs dārzs vai sirdij dārga vāze un, protams, katrā darbā noteikti ir ziedi.

BKC vadītāja Žanna Romanovska apsveica viesi ar debiju Daugavpilī, pasniedzot pušķi un suvenīru piemiņai. Iespējams, kādreiz jaunās mākslinieces gleznā tiks iemūžināta keramikas kafijas kanna ar pilsētas ainām.

Baltkrievijas Republikas Ģenerālkonsulāta Daugavpilī konsule Gaļina Naidjonova apsveikuma runā pauda apbrīnu par gleznām.

Draudzīgas runas laikā māksliniece Nadežda Izeņova-Lavrinoviča, kura speciāli ieradās no Smārdes, lai atbalstītu savu kolēģi, ar siltumu un apbrīnu stāstīja par Irinas Jatnovas gleznu tehniku ​​un iezīmēm, atsevišķi atzīmējot darbus, uz kuriem tik smalki ir attēlots stikls vai caurspīdīgs tills pie loga.

Biedrības “Maju gonar” pārstāve no Daugavpils, Gaļina Želabovska, novēlēja kolēģei iedvesmu un jaunus radošus panākumus.

Irinas Jatnovas izstāde “Ziedu pasaulē” būs apskatāma līdz 2022.gada 9.septembrim Baltkrievu kultūras centrā pēc adreses: Alejas ielā 68-1A. Ieeja bez maksas.

 

 

Baltkrievu kultūras centra preses-relīze