Šobrīd Daugavpilī

“Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” noslēdzās ar spilgtu galā koncertu Kultūras ziņas

531
“Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” noslēdzās ar spilgtu galā koncertu

Piektdien, 2021.gada 24.septembrī, Vienības namā notika galā koncerts, kurš noslēdza XI Startpautiskā tautas kultūras festivāla “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” dažādo pasākumu ciklu. Latvijas un Lietuvas baltkrievu amatierkolektīvu uzstāšānās apvienoja “Ražas novākšanas”tēma.

Gadatirgus un rudens plašās tikšanās tradīcijām Baltkrievijā ir gadsimtus ilga vēsture. Starptautiskais tautas kultūras festivāls “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī”, kura mērķis ir baltkrievu kultūras mantojuma un tautas tradīciju saglabāšana, notiek jau 11-to reizi un pa šo laiku ir kļuvis par nozīmīgu notikumu pilsētas kultūras dzīvē.

Galā koncerts vienmēr pulcē daudz viesu no Latvijas un tuvākajām valstīm, taču šogad, covid ierobežojumu dēļ, ne visiem draugiem un partneriem izdevās atbraukt. Neskatoties ne uz ko, Baltkrievu kultūras centra (BKC) radošie kolektīvi – “Kupaļinka” , “Ļanok”, “Spadčina”, “Praļeski”, “Pauļinka”, vieskolektīvi un mākslinieki no Dagdas un Jēkabpils, kā arī no Visaginas (Lietuva) spēja radīt svētku tikšanas atmosfēru. Melodiskās un jautrās tautas dziesmas, īpatnējās un aizrautīgās dejas, humoristiskās miniatūras neļāva nevienam garlaikoties.

Svētku noskaņojumu radīja rudens velšu un baltkrievu biedrības “Uzdim” saimnieču ziemai sagatavoto izstrādājumu izstāde, kura sāka darboties Vienības nama foajē stundu pirms koncerta. Acis skrēja no ķirbju formām un krāsām, no kolorītiem kabačiem, dažādām burciņām.

Tapāt meistarklasēs visi ar radošumu un azartu ar savām rokām veidoja lelli – talismanu un atklātni – vicinanku ar aplikāciju; iepazinās ar prezentācijas materiāliem par Baltkrieviju un par piemiņu saņēma suvenīru “Laimes pogu”. Pozitīvu lādiņu deva arī baltkrievu mūzika, kura skanēja foajē.

XI festivāla koncerta vadītāji Žanna Romanovska un Jurijs Golovko silti sveicināja viesus un skatītājus pēc tik ilga pārtraukuma un visa vakara gaitā zālē veidoja svētku atmosfēru.

Daugavpils pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Vasiļjevs, kurš pirmo reizi apmeklēja festivālu, apsveikuma runā (tajā skaitā arī baltkrievu valodā) atzīmēja Daugavpils unikalitāti, kā pierobežas un daudznacionālu pilsētu, un arī to, ka “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” kļuva par “spilgtu un īpatnēju daliņu dauzkrāsainajā etniskajā audeklā”. Par ieguldījumu baltkrievu tautas tradīciju popularizēšanā un festivāla organizēšanu BKC vadītāja Žanna Romanovska tika apbalvota ar Daugavpils pilsētas domes goda rakstu.

Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsuls Iļja Laputjs savā runā atzīmēja, ka festivāls “godam nes baltkrievu dziesmu un dzejas vārda tradīcijas saglabāšanas un attīsta misiju, demonstrējot labākos mākslas paraugus, atklāj jaunus radošus kolektīvus un vārdus” un izteica pārliecību, ka “Baltkrievu gadatirgus” kļūs par īstiem nacionālās kultūras svētkiem. Diplomāts pasniedza Baltkrievu kultūras centram diplomu no Baltkrievijas Republikas Kultūras ministrijas Nacionālo kultūru republikāņu centra par baltkrievu kultūras popularizēšanu, vēstures un baltkrievu tautas tradīciju saglabāšānu, piedaloties  konkursā “Kultūra”.

           Daugavpils pilsētas domes deputāte un Krievu kultūras centra vadītāja Nataļja Kožanova atzīmēja  Baltkrievu kultūras centra un festivāla lomu pilsētas pozitīvā tēla radīšānā.

         Bet tālāk skatītāju uzmanību aizrāva BKC radošie kolektīvi, ansamblis “Zaviruha” no Jēkabpils, “Tautas studijas” soliste Vita Vitāne no Dagdas, ansamblis “Svitanak” un solists Sergejs Šabodalovs no Lietuvas, Visaginas. Kamēr mākslinieki dziesmās un dejās “vāca” ražu, skatītāji saņēma priecīgu noskaņojumu, pozitīvas emocijas, dvēseles siltumu.

Pēc tradīcijas galā koncerta noslēgumā uz skatuvi devās visi mākslinieki: un kopā ar skatītājiem visus vienoja dziesma “Belorusskij dom” (Staņislava Volodjko vārdi, Aleksandra Rudza mūzika), S.Šabodalova solo.

Baltkrievu kultūras centrs sirsnīgi pateicas Daugavpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldei, Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulātam Daugavpilī, Vienības namam, baltkrievu biedrībai “Uzdim”, radiostacijai “Alise+”, avīzei “Million”, portālam Lsm.lv, Daugavpils plašsaziņas līdzekļiem par atbalstu fesitvāla “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” organizēšanā.

         

 

Informācijas sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs

Marija Pometjko, BKC metodiķe