Šobrīd Daugavpilī

Baltkrievijas Nacionālajā bibliotēkā apskatei pieejama fotozistāde no Daugavpils Kultūras ziņas

824
Baltkrievijas Nacionālajā bibliotēkā apskatei pieejama fotozistāde no Daugavpils

2021.gada 22.novembrī Minskā notika Eduarda Ļitvinovska fotoizstādes „Daugavpils baltkrievu skatiens” atklāšana, kuru organizēja Baltkrievijas Nacionālā bibliotēka un Baltkrievijas Republikas Kultūras ministrijas Republikāņu nacionālais kultūras centrs.

Foto projekts „Daugavpils baltkrievu skatiens” ir reprezentēts Baltkrievijas Nacionālajā bibliotēkā. Šodien tas ir ne tikai galvenais un bagātīgo grāmatu kolekcijas glabāšanas objekts, bet arī mūsdienīgs informācijas, zinātniski pētniecisks un sociokultūras centrs, prestīža vieta uzstāšanām Baltkrievijā.

Izstāde iepazīstina skatītājus ar Daugavpils baltkrieviem, kuri demonstrē baltkrievu tautas tērpa daudzveidību, kā arī pilsētas un apkaimes skaistumu dažādos gadalaikos; stāsta par nacionālo atmiņu, kultūras kodu un rūpīgu tradīciju saglabāšanu, kuras ir nozīmīgas to nesējiem.

Pasākums tika atklāts ar baltkrievu literatūras klasiķa Jakuba Kolasa rindām, piepildītām ar spēcīgu energētiku un lielu sirsnīgu mīlestību pret dzimto Baltkrievijas zemi. Organizatori atzīmēja ārzemju baltkrievu fotoizstādes atklāšānas simboliskumu Baltkrievijas tautas vienotības gadā.

Baltkrievijas Nacionālās bibliotēkas (BNB) ģenerāldirektora vietniece Tatjana Kuzminič sasveicināšanās runā atzīmēja, ka BNB vāc un saglabā nacionālo dokumentu fondu, tāpēc interesējas par visu, ko baltkrievi izdod citās teritorijās baltkrievu valodā un par Baltkrieviju. Direktora vietniece atgādināja par labām attiecībām starp BNB un Latvijas bibliotēkām, un siltām attiecībām ar Latvijas baltkrievu diasporu. Izteica cerību, ka šī sadarbība turpināsies un attīstīsies vēl vairāk. 

„Baltkrievi ir mūsu pilsētas, mūsu dvēseles un mūsu kultūras daļa”, savā priekšnesumā teica Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Aleksejs Vasiļjevs, stāstot par daudznacionālo Daugavpili un tās baltkrievu sastāvdaļu. Vicemērs uzsvēra starpkultūru dialoga aktualitāti: „Neskatoties uz to, ka augstākajā politiskajā līmenī gribētos vairāk atvērto un labo attiecību, tieši uz mums, uz Daugavpils un Minskas sakariem gulstas uzdevums – atdzīvināt labas attiecības, attīstīt un atbalstīt kultūru, rast kopīgu valodu, un es ļoti ceru, ka tieši šī brīnišķīga izstāde „Daugavpils baltkrievu skatiens” kalpos par to. 

Foto portretu autors Eduards Ļitvinovskis dzimis Daugavpilī, bet viņam ir baltkrievu saknes pa tēva līniju. Daudzus gadus cieši sadarbojas ar Daugavpils Baltkrievu kultūras centru kā brīvprātīgais. Fotomākslinieks pastāstīja par to, kā viņš strādāja šajā neparastajā radošājā projektā.

Daugavpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska,  Baltkrievu kultūras centra vadītāja un biedrības “Uzdim” priekšsēdētāja Žanna Romanovska pateicās baltkrievu pusei par fotoizstādes organizāciju un pasniedza piemiņas suvenīrus no Latvijas. Starp tiem bija grāmatu un avīžu apkopojums, kurus mūsdienās izdeva ārzemju baltkrievi Daugavpilī.

Savukārt, Tatjana Kuzminič Latvijas pusei uzdāvināja faksimila trīssējumu izdevumu „Bukvar”.

Fotoizstādes „Daugavpils baltkrievu skatiens” atklāšana notika ārzemju baltkrievu radošās stažēšanās ietvaros, kuru organizēja BR Kultūras ministrija. Pasākumā piedalījās stažēšānās dalībnieki no 7 pasaules valstīm.

Daugavpils delegācija devās ekskursijā pa Baltkrievijas Nacionālo bibliotēku. Iestāžu vadītāji ar BNB vadību apsprieda sadarbības vienošanās noslēgšanas, BNB ceļojošo literatūras izstāžu eksponēšānas jautājumus u.c. Baltkrievijas Nacionālajā bibliotēkā ļoti skaidri tiek apzināts grāmatu krātuves mērogs un arhitektu iecere – griezta dimanta forma, kā znāšanu vērtību un izzināmās pasaules bezgalības simbols. Tieši kultūra, kultūras mantojums un starpkultūru dialogs vieno cilvēkus, tautas, pilsētas un valstis.

Fotoizstāde „Daugavpils baltkrievu skatiens” būs apskatāma Baltkrievijas Nacionālajā bibliotēkā līdz 28.novembrim, pēc tam dosies ceļojumā uz Gomeļu, Svetlogorsku un Braslavu.

Informāciju sagatavoja:
Baltkrievu kultūras centrs,
Žanna Romanovska