Šobrīd Daugavpilī

Baltkrievi jautri gāja ķekatās un atklāja bērnu zīmējumu izstādi Kultūras ziņas

596
Baltkrievi jautri gāja ķekatās un atklāja bērnu zīmējumu izstādi

2023.gada 6.janvārī, gaišo Ziemassvētku priekšvakarā, saskaņā ar iedibināto tradīciju, pilsētas ielās Daugavpils Baltkrievu kultūras centra (BKC) ķekatnieki (“koļadnieki”) vēlēja pilsētniekiem veselību, mieru un labklājību Jaunajā gadā.

            Tradicionāli decembra beigās - janvāra sākumā BKC notiek ieražu svētki “Baltkrievu Koļadki”, kuru forma katru gadu mainās, bet būtība paliek nemainīga. Šis ir teatralizēts uzvedums ar dzejoļiem, dziesmām, dejām, ko rāda totēma dzīvniekos tērpti “koļadnieki”, kur galvenais dzīvnieks ir Kaza.

            Tā šogad krāsainās maskās, ar zvaniņu skaņām, obligātu atribūtu - spožu zvaigzni (Betlēmes zvaigznes simbolu), Rīgas un Alejas ielas krustojumā ieradās jautra un trokšņaina kompānija. Rotaļīgā Kaza krita sniegā, tā pravietojot labklājību pilsētai nākamajā gadā.

            Stingrs sals nedeva iespēju ilgi “koļadot” uz ielas, tāpēc visi ķekatnieki kopā devās uz baltkrievu māju, kas bija svinīgi izrotāta. Šeit pieaugušos un bērnus “koļadnieki” sagaidīja ar tradicionālo baltkrievu rituālu “Baltkrievu Koļadki”. Saimniece (Marija Pometjko) ar savu asistenti Sniegpārslu (Anastasija Lukašenoka) aicināja visus uz svētkiem, kur nav jāskumst un  jāgarlaikojas, bet ir jādzied dziesmas un jādejo. Kaza (Inessa Kozlovska) visus apbēra ar graudiem, vēlot labu veselību, veiksmi, laimi un labklājību. Salavecis (Večeslavs Petrovs) ar Sniegbaltīti (Anastasija Borovska) priecēja viesus ar rotaļām un riņķa dejām.

            Šajā Ziemassvētku dienā tika apkopoti pagājušā gada decembrī izsludinātā bērnu zīmējumu konkursa "Svinam Ziemassvētkus" rezultāti, kā arī tika atklāta pirmsskolas iestāžu un skolu audzēkņu iesūtīto bērnu zīmējumu izstāde, kurā dalību ņēma arī Baltkrievu kultūras centra bērnu studija "Skārbnīca" un Baltkrievu kultūrizglītības biedrības "Uzdim" svētdienas skola "Vjasjolka".

            Un, protams, bērni bija divtik priecīgi, saņemot no Ziemassvētku salavecīša un    Sniegbaltītes ne tikai saldumus par dzejoļiem un riņķa dejām, bet arī diplomus un balvas par piedalīšanos bērnu zīmējumu konkursā.

            Tautas ieražu svētki “Baltkrievu Koļadki” nes sevī jautrības, pozitīvisma, labestības, siltuma, sirsnības lādiņu un rosina cerību, ka viss jaunais gads būs tieši tāds.

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centra metodiķe

Marija Pometjko