Šobrīd Daugavpilī

Ar zemes paklanīšanos jubileju atzīmēja dzejnieks Staņislavs Volodjko Kultūras ziņas

313
Ar zemes paklanīšanos jubileju atzīmēja dzejnieks Staņislavs Volodjko

2022.gada 21.maijā, Baltkrievu kultūras dienu Daugavpilī atklāšanas dienā, Baltkrievu kultūras centrā (BKC) tika aizvadīts dzejnieka Staņislava Volodjko jubilejas radošais vakars “Zemes paklanīšanās” un jauno dzejas krājumu prezentācija. Autors savā 65 gadu jubilejā apkopoja savdabīgu jaunrades rezultātu poētiskā vārda mīlētāju un cienītāju lokā.

Baltkrievu kultūras maija dienas tika atklātas ar fotoizstādi “Baltkrievija: brīnišķīgi mirkļi”, ko nodrošināja Baltkrievijas Nacionālā bibliotēka (Minska). Krāsaino sakrālās arhitektūras objektu, skaisto ainavu, Baltkrievijas dabas simbolu fotogrāfiju apskate un tai sekojošais literāri muzikālais vakars loģiski savienojās vienā veselā mīlestībā pret mazo dzimteni, sava mantojuma saglabāšanu – dzimto valodu un kultūru.

Staņislavs Volodjko – dzimis Grodņas apgabala Ostrovecas rajonā; Baltkrievijas rakstnieku savienības un Latvijas krievu rakstnieku organizācijas, Rakstnieku un publicistu starptautiskās asociācijas biedrs. Apbalvots ar Franciska Skorina medaļu, Baltkrievijas Republikas Kultūras ministrijas krūšu zīmi, goda rakstiem un diplomiem. Latvija, Baltkrievija, Polija, Krievija, Ukraina, Anglija - lūk to valstu ģeogrāfija, kur tiek publicēti viņa dzejoļi, adresēti gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Literārās viesistabas sanāksmi atklāja BKC vadītāja Žanna Romanovska, atzīmējot ilggadējo auglīgo sadarbību ar dzejnieku; viņa regulārie radošie vakari un jaunu grāmatu prezentācijas vairākkārt notikušas BKC.

Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsuls Daugavpilī Iļja Laputj uzskata, ka kultūras sakari, tostarp arī S.Volodjko poētiskā daiļrade, ir tilts, kas stiprina abu valstu draudzīgās kaimiņattiecības.

S.Volodjko stāvēja pie baltkrievu kultūrizglītības biedrības “Uzdim” tapšanas pirmsākumiem – valdes priekšsēdētāja Inna Vaļuško sirsnīgi sveica jubilāru. Draudzīgi apsveikumi izskanēja no Krievu kultūras centra pārstāves Gaļinas Ivanovas, no Poļu kultūras centra - Staņislava Januškeviča, no Daugavpils krievu rakstnieku organizācijas pārstāvjiem.

Vakara vadītāja Marija Pometjko klātesošos iepazīstināja ar savas dzimtās puses tautieša galvenajiem dzīves un daiļrades pavērsieniem, akcentējot vakara nosaukuma simboliku. Jo zemes paklanīšanos jubilārs šodien nodod savai mazajai dzimtajai zemei, senčiem, radiem, tuviniekiem un domubiedriem.

Staņislavs Volodjko vairāk pazīstams kā dzejnieks - dziesmu autors. Daudziem viņa dzejoļiem ir uzrakstīta mūzika, tāpēc vakars izvērtās ar muzikālu noskaņu. Visu BKC radošo kolektīvu repertuārā ir dziesmas ar viņa vārdiem. Nav nejaušība, ka koncertprogramma sākās ar aizkustinošo dziesmu “Matčina Mova”, kora kapelas “Spadična” izpildījumā. Bet deju ansamblis “Ļanok” izpildīja skaistu deju “Matuļin rušnik” tādas pat dziesmas nosaukuma pavadījumā, baltkrievu tautas dziesmu ansambļa “Kupaļinka” izpildījumā. Vairākas dziesmas izskanēja no jaunizveidotā dueta - solistes Tatjanas Pimenovas un mākslinieces Veltas Loces, bardes Jeļenas Vitkevičas.

Protams, viesmīlīgajā literārajā viesistabā bija daudz ciemiņu, ar kuriem Baltkrievu kultūras centram un S.Volodjko ir izveidojušās senas radošās un partnerattiecības. Soliste no Maltas Žanna Sledzevska; duets no Līvānu slāvu biedrības “Uzori” Lidija Znotiņa un Jevgēnijs Paškevičs; Lietuvas baltkrievu sabiedrisko organizāciju apvienības biedrs, baltkrievu tautas dziesmu ansambļa “Svitanak” (baltkrievu kultūras centrs “Krok”) mākslinieciskais vadītājs no Visaginas Sergejs Šabodalovs sirsnīgi sveica pasākuma vaininieku un daudzos klausītājus ar dziesmām gan autora vārdos, gan tulkojumā.

S.Volodjko radošajā darbībā pastāv arī tāds virziens, kā “Literatūra bērniem” - tie ir dzejoļi, pasakas un stāsti. Atverot vakara bērnu lapu, autors prezentēja nupat izdoto grāmatu bērniem “Labais vīrietis”; teātra studijas “Pauļinka” režisore Inessa Kozlovska izteiksmīgi lasīja pasaku “Kā ziema ar pavasari strīdējās”, bet vokālais ansamblis “Praļeski” izpildīja aizraujošo “Vjasjolkas dziesmu” (varavīksnes).

Liriskais, filozofiskais, nostalģiskais, skumjais un jautrais noskaņojums vakara viesu vidū mainījās vairāku stundu garumā. Pateicoties dzejoļiem un dziesmām ar dzejnieka Staņislava Volodjko vārdiem, visi klātesošie it kā atkal paviesojās “dzimtajā pusē”, saskārās ar tās garīgo bagātību, sajuta tās neatkārtojamo aromātu un veltīja tai savu zemo zemes paklanīšanos.

 

Informāciju sagatavoja:

Marija Pometjko,

Baltkrievu kultūras centra metodiķe