Šobrīd Daugavpilī

Ar labdarības festivālu “Latgales ērģeļu dienas 2023” ieskandināti Daugavpils pilsētas svētki Kultūras ziņas

561
Ar labdarības festivālu “Latgales ērģeļu dienas 2023” ieskandināti Daugavpils pilsētas svētki

Trešdien, 31. maijā Daugavpils Jaunavas Marijas Bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcā, ērģeļmūzikas festivāla “Latgales ērģeļu dienas 2023” ietvaros aizvadīta koncerts “Spēkavots”, kas simboliski ieskandināja arī šī gada Daugavpils pilsētas svētku norises.

Koncertprogramma “Spēkavots” ir akordeona un ērģeļu jaudas apvienojumā, skaņās un krāsās ietērpts, pateicības lūgšanas vēstījumā pausts mūziķu Alda un Gunas Kišu kopdzīves stāsts, kas papildināts ar prāvesta Bernarda Vagaļa meditācijām. Koncertā izskanēja komponista Andra Baloža radītie skaņdarbi ērģelēm un akordeonam. Ērģelniecei Gunai Kisei asistēja viņas audzēknis Kaspars Bačkurs.

Aldis Kise ir mūziķis, un mūzikas pedagogs, vairāku muzikālo apvienību dalībnieks. Savukārt Guna Kise ir latviešu ērģelniece, kas sniedz koncertus Rīgas Doma baznīcā un daudzos citos Latvijas dievnamos, kā arī koncertējusi  Dānijā, Krievijā, Polijā, Vācijā, Igaunijā un Lietuvā.

“Latgales ērģeļu dienas” ir labdarības festivāls, kura laikā Latgales dievnamos notiek ērģeļmūzikas koncerti. Festivāla 14 pastāvēšanas gadu laikā aizvadīti 70 koncerti vairāk nekā 20 Latgales dievnamos, bet pie ērģelēm sēdušies 60 mūziķi. Koncertos tiek vākti ziedojumi ērģeļu atjaunošanai un apkopei. Šogad ziedojumi paredzēti Līksnas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcas ērģeļu atjaunošanai.

Visas vasaras garumā vairākos Latgales dievnamos būs iespēja baudīt trīs “Latgales ērģeļu dienu” koncertmeditācijas. 1. jūnijā plkst. 18.00 Daugavpils Dieva Žēlsirdības Romas katoļu baznīcā daugavpilieši un pilsētas viesi dzirdēs koncertmeditāciju “Svētā mīla” ērģelnieces Larisas Carjkovas un tenora Jura Vizbuļa izpildījumā. Kopā ar mūziķiem, veidojot kopīgu mūzikas un Dieva vārda stāstu, meditēs prāvests Aigars Bernāns.

Plašāka informācija par Daugavpils pilsētas svētkiem un pilna svinīgo pasākumu programma pieejama ŠEIT.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pašvaldības Centrālās pārvaldes

Komunikācijas nodaļa