Šobrīd Daugavpilī

Angelina Maļceva aicina savā pasakainā lielo ziedu pasaulē Kultūras ziņas

553
Angelina Maļceva aicina savā pasakainā lielo ziedu pasaulē

10. septembrī Poļu kultūras centra galerijā tika atklāta ļoti neparasta izstāde – “Laipni lūdzu manā pasakā”. Izstādes autore ir J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas absolvente, Daugavpils universitātes studente Angelina Maļceva. Jaunā māksliniece prezentēja klātesošajiem milzīgus ziedus no kreppapīra. Izstādē var redzēt gan magones, gan rozes, gan saulespuķes, asteres.

«Es dievinu ziedus! Tie ir tik skaisti un tik brīnišķīgi smaržo. Ziedi uzlādē ar pozitīvo enerģiju. Tie man asociējas ar bērniem, kurus es ļoti mīlu», saka māksliniece.

Pozitīvu iedvēsmu māksliniecei dod daba un mūzika, bet jaunā izstāde nav saistīta ar ikdienas dzīvi. Tā ir  brīnumu pilna pasaule, kur var notikt viss neiespējamais, kur var piepildīties sapņi vai izaugt milzīgas puķes.

Mūsdienās papīra ziedu izgatavošanas māksla izzūd, bet XIX. un XX. gadsimtā šī mākslas tehnika bija ļoti populāra, it īpaši reģionā Beščadi un Tatros (Polijā), kur bija garas un ļoti aukstas ziemas. Saimnieces izgatavoja no papīra kalnu puķes: magones, zvaniņus, margrietiņas, rudzupuķes, neaizmirstules, un rotāja savas mājas. Papīra ziedus izmantoja arī kāzu noformējumā – no tiem veidoja līgavas pušķus, ar ziediem dekorēja kleitas un vainagus.

“Mēs nolēmam uzsākt mūsu radošu sezonu ar ļoti neparastu izstādi, stāsta Poļu kultūras centra direktore Žanna Stanķeviča. - Sākas rudens, bet mums tik ļoti gribētos, lai vasara paliktu ar mums nedaudz ilgāk. Angelinas ziedi rada ļoti īpašu vasaras, pasakas un bērnības atmosfēru. Tieši mazajiem bērniem viss apkārt šķiet lielāks, nekā patiesībā ir. Bērniem patīk pasakas, patīk sapņot un fantazēt. Un tas ir brīnišķīgi, ka mēs varam ar šo noskaņojumu dalīties”.

Izstādes atklāšanas laikā mēs ielūkojamies tikai nelielā Angelinas Maļcevas pasakainā  dārza stūrītī, bet kaut kur tālumā vēl palika vesela mākslinieces izdomāta pasaule, kuru mums, iespējams, izdosies iepazīt nākotnē.

Izstādi “Laipni lūdzu manā pasakā” var apskatīt Poļu nama galerijā līdz 2. oktobrim. Apmeklēt izstādi iespējams individuāli un grupās līdz 10 personām (pēc pieraksta).