Šobrīd Daugavpilī

Aizvadīts Poļu kultūras centra organizētais Lieldienu koncerts Kultūras ziņas

835
Aizvadīts Poļu kultūras centra organizētais Lieldienu koncerts

19. aprīlī J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas zālē norisinājās Poļu kultūras centra organizētais Lieldienām veltīts koncerts. Tajā piedalījās TDK "Kukulečka" un jauktais koris "Promieņ", kuri krāšņi prezentēja skatītājiem poļu Lieldienu svinēšanas tradīcijas - "gaik" un "Śmigus-dyngus".

"Śmigus-dyngus" ir Lieldienu pirmdiena (zināma arī kā Slapjā pirmdiena). Šajā dienā jāaplej cilvēki ar ūdeni. Ticējums vēsta, ka tiem cilvēkiem, kuri visvairāk tiks aplieti ar ūdeni ir lielāka iespēja aprecēties. Savukārt, "gaik" tas ir priedes vai egles zars, kas ir izrotāts ar krāsainiem ziediem un lentītēm. Pēc senās poļu tradīcijas Lieldienu pirmdienā jaunieši Polijā staigāja apkārt ar „gaiku” vai ar koka gailīti uz riteņiem, apmeklējot mājas un kopā dziedot dziesmas.

Koncerta dalībnieki parādīja, kas ir “gaik” un Slapjās pirmdienas tradīcijas, cienāja skatītājus ar olam, kā arī dziedāja un dejoja. Koncerta programmā izskanēja tradicionālās dziesmas un tika izdejotas tautas dejas.

* Projektu finansē Polijas Republikas Ministru padomes priekšsēdētāja kanceleja konkursa "Poļu kopienas un ārzemēs dzīvojošie poļi 2022" ietvaros.