Šobrīd Daugavpilī

Folkloras dziesmu un deju kopa "Svātra"

Pēdējo reizi informācija atjaunota 29.07.2021, 12:18

Vienības nama folkloras dziesmu un deju kopa "Svātra" savu dziedāšanas un dejošanas prieku dāvā klausītājiem un skatītājiem kopš 1994. gada.

Svātra  latgaliešu valodā ir nojauta un nojausma. Folkloras kopas dziesmās un dejās skan nojauta par senču dzīvi un tradīcijām. Vairāk nekā 30 dziedātāju un dejotāju “Svātrā” gūst gudru padomu, kā nodzīvot pēc iespējas pilnvērtīgāku, daudzveidīgāku un cilvēcīgāku mūžu.

Grupas repertuārā, kas ir izskanējis vairākos starptautiskajos folkloras festivālos un koncertos Latvijā, Lietuvā, Baltkrievijā, Krievijā, Austrijā, Itālijā, Spānijā, Bulgārijā, Polijā un Portugālē, ir gan gadskārtu ieražu, tradīciju, godu, sadzīves un mitoloģiskās dziesmas, gan dancojamas kadriļas, lanceti un rotaļdejas. Dziesmu skanējumu pavada latviešu tradicionālie mūzikas instrumenti: kokles, vijoles, stabules, bungas, deju mūzikas pavadījumu skanējumam pievienojas cītara, akordeons, kontrabass.

Koncertuzvedumus bagātina kadriļu tipa dejas, kas kopas repertuārā nonākušas, pateicoties Latvijas Folkloras krātuves pierakstiem, vai pierakstītas ekspedīcijās un meistarklasēs.

2008. gadā iznāca pirmais CD albums “Lobreiteņ, reitā agri...”.

CD albumā “Seši reiti nedeļā...” (2013) folkloras kopa “Svātra” aicina ne tikai uz mūzikas klausīšanos, bet arī uz kopīgu dancošanu.

Nozīmīgākie koncertbraucieni ir bijuši uz Senigallia (Itālija / 2018), Paberzes (Lietuva / 2017), Sanktpēterburgu (Krievija / 2015), Batumi, Khulo (Gruzija / 2012), Madridi (Spānija / 2009), Narofominsku (Krievija / 2006).

Folkloras dziesmu un deju kopa "Svātra" ir vadījusi arī starptautiskas meistarklases: 2012.gadā meistarklasi  "Latgaliešu tautas folkloras deja" Vitebskā, Baltkrievijā un 2009.gadā meistarklasi  "Latgaliešu tautas folkloras dejas un mūzikas īpatnības"  Madridē, Spānijā.

Nozīmīgākās iegūtās balvas:

2012   XIII Starptautiskā mākslu festivāla  "Polonica Zdroj"/ Polija, galvenā balva

2005   VI Starptautiskā tautu deju festivāla "Sudmaliņas "/ Latvija, godalga

2004   V Daugavpils Starptautiskais Masku tradīciju festivāls / Latvija, Uzslava

2003   Starptautiskā tautu deju festivāla "Suwalki"/ Polija, Grand Prix balva

2001   II Daugavpils Starptautiskais Masku tradīciju festivāls / Latvija, Uzslava



Sīkāka informācija par kopas darbību atrodama mājaslapā www.svatra.lv un sociālās vietnes Facebook kontā.

Kolektīva vadītāja – Sarmīte Teivāne.

Kontakttālrunis: 29118992, e-pasts: teivane@inbox.lv