Šobrīd Daugavpilī

Rakstu darbi, zīmju darbi, krāsu darbi Kultūras ziņas

130
Rakstu darbi, zīmju darbi, krāsu darbi

Saulaina, dzīvesprieka, domu dziļumu un plašumu apliecinoša izstāde – tā varētu raksturot Latgales novada Vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas bērnu darbu izstādi, kas š.g. 25.martā tika atklāta Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.

Konkursa tēma „Viss atstāj nospiedumus un pēdas” nešķita vienkārša ne pedagogiem, ne bērniem, tomēr darbi liecina, ka būtiskais ir uztverts, izdzīvots un izpausts jau jaunā veidā. Pirms jaunrades darbu tapšanas bērni nopietni pētīja novada ornamentus un rakstus, lasīja pasakas un tautasdziesmas. Dažādās tehnikās, ar dažādu materiālu – māla, diegu, dziju, papīra, kartona, koka, stikla, auduma, krāsu palīdzību savos darbos bērni parāda, kā jūt, saprot un atspoguļo tautas bagāto mantojumu šodien.

Konkursam 147 darbus iesniedza 262 bērni no Aglonas, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Kārsavas, Krāslavas, Salas, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Ilūkstes un Jēkabpils novadiem un Rēzeknes, Daugavpils un Jēkabpils pilsētām, bet jaunos māksliniekus konsultēja un atbalstīja 82 skolotāji. Visus iesniegtos darbus var redzēt izstādē.

Izstādes atklāšanā darbu autorus un klātesošos uzrunāja Areta Raudzepa, Daugavpils pilsētas Bērnu un jauniešu centra „Jaunība” direktore Aina Jansone un Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes Izglītības atbalsta nodaļas vadītājas Lidija Plavinska, novēlot vienmēr saglabāt sevī vēlmi darboties un jaunrades prieku, bet muzikāli sveica Daugavpils Vienības pamatskolas folkloras kolektīvs „Dzīsmeite” (vadītāja Lūcija Vaivode).

Iesniegtos darbus vērtēja zinoša, stingra un labvēlīgi noskaņota žūrija: priekšsēdētāja Aiva Bumbure (māksliniece-dizainere, Valsts SIA Rīgas Tūrisma un radošo industriju tehnikuma lietišķās grafikas un kompozīcijas pasniedzēja), kā arī Dagnija Ramane (māksliniece-keramiķe, pedagoģe, Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra vizuāli plastiskās mākslas metodiķe), Baiba Vaivare (tekstilmāksliniece, lektore, Limbažu Tautas lietišķās mākslas studijas „Dzilna” vadītāja) un Areta Raudzepa (VISC Interešu izglītības un audzināšanas darba nodaļas vecākā referente, projekta vadītāja).

Pēc vērtēšanas uz daudziem izstādes darbiem ir „uzlaidies” dziedošs putniņš – XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku simbols, kas nozīmē, ka šos darbus svētku laikā – no 6. līdz 12.jūlijam – Rīgas Dzelzceļa muzejā redzēs tūkstošiem cilvēku. Ja vēlaties uzzināt, kuriem darbiem „putniņš” dzied slavas dziesmu – līdz š.g. 8.aprīlim dodieties uz Daugavpils Marka Rotko mākslas centru! Bet 8.aprīlī mēs uzzināsim, kuri autori ir kļuvuši par konkursa laureātiem.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

sabiedrisko attiecību speciāliste

Anita Pleša

t.65407434