Šobrīd Daugavpilī

Mūžīgie spārni: Aspazijas 150 gadu jubilejas pasākumi Kultūras ziņas

101

2015. gadā Latvijas kultūrtelpā ar dažādiem kultūras projektiem un pasākumiem tiek atzīmēta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileja. 16. martā svinēsim dzimšanas dienu izcilajai latviešu dzejniecei un dramaturģei Aspazijai. Par godu šim zīmīgajam notikuma no 10. līdz 21. martam Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēs risināsies literāro pasākumu cikls dažāda vecuma lasītājiem.

Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere, Tēvzemes balvas laureāte Aspazija (dzimusi Johanna Emīlija Lizete Rozenberga, vēlāk Elza Pliekšāne) ir viena no izcilākajām latviešu literātēm, kuras vārds mūsu tautas literatūras lappusēs ir ierakstīts ar zelta burtiem. Viņas spalvai pieder 14 lugas, 11 dzejas krājumi, vairāki prozas darbi un tulkojumi. Aspazija ir unikāla figūra latviešu literatūrā, jo viņas daiļrade jau vairāk nekā simts gadus turpina uzrunāt visas lasītāju paaudzes. Bērni ir iemīļojuši viņas dzejoļus un autobiogrāfiskos tēlojums “Zila debess zelta mākoņos”. Pieaugušos saista Aspazijas lirika un drāma, kurā īpaši asi izskan sieviešu emancipācijas idejas – drosmīga uzstāšanās pret aizspriedumiem un cīņa par tiesībām noteikt savu dzīvi saskaņā ar personisko pārliecību.

Lai godinātu dzejnieces piemiņu un vēlreiz atcerētos viņas literāro mantojumu, Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēs tiek rīkots literāri tematisku pasākumu cikls “Mūžīgie spārni: Aspazijai – 150”, uz kuru tiek aicināti dažāda vecuma lasītāji, sākot ar pirmsskolēniem un beidzot ar pusaudžiem un jauniešiem. Sīkākas ziņas pasākumu programmā. Pieteikšanās pasākumiem pa programmā norādītajiem telefona numuriem. Būsiet mīļi gaidīti!

 

 

Informāciju sagatavoja:

LCB galvenā bibliotekāre

Inga Gedžūne

Tālr.: 65476344

e-pasts: inga.gedzune@lcb.lv