Šobrīd Daugavpilī

Valdības Ziemassvētku radošo darbnīcu vadīs Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola” audzēkņi Kultūras ziņas

207
Valdības Ziemassvētku radošo darbnīcu vadīs Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas  „Saules skola” audzēkņi

Pirmdien, 15. decembrī, Ministru kabinetā notiks Ziemassvētku radošā darbnīca, kurā Ministru prezidente, ministri un Valsts kancelejas direktore kopā ar Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņiem rotās krāšņu un latvisku svētku egli.

Gatavojoties radošajām darbnīcām, Saules skolas audzēkņi tika aicināti domāt par puzuri kā vienu no latviešu gadskārtu rituma simboliem, un darbā  izmantot dabīgus materiālus, pirmkārt – Latvijas lielāko vērtību – koku.

Tā radās iecere veidot  rotājumus , kas sastāv no  koka trijstūriem. Latvju rakstu zīmēs augšup vērsts trijstūris ir Dieva  (debesu) zīme, bet lejup  vērsts – Māras (zemes) zīme.    Savā starpā savienojot  augšup un lejup vērstos trijstūrus, mēs veidojam  Puzuri  kā pasaules modeli – debesu un zemes vienību.

Sagatavotajos  rotājumu  elementos – trijstūros – ir iegravētas latvju rakstu zīmes. Te ir attēloti gadskārtu simboli un galvenie latvju rakstu simboli -  Saule, Mēness, Zvaigzne, Pērkons, Māras krusts,  Austras koks, Jumis,  Zalktis un Ūsiņš.

Rotājumu sagatavošanā piedalījās gan vidusskolēni - topošie dizaineri, gan bērnu mākslas skolas audzēkņi. Koka dizaina nodaļas audzēkņi skolotāja Māra Šaršūna vadībā izgatavoja rotājumu elementus, skolotāja Natālija Artjušina strādāja pie grafiskā dizaina, bet   bērnu  mākslas skolas audzēkņi  gatavoja rotājumus no salmiem, kā arī veidoja eglītes rotājumus no trijstūriem.  

Mazie mākslinieki kopā ar skolotājām Ievu Reitāli un Dagniju Urču  būs arī palīgi ministriem radošajā darbnīcā.  Izvēloties   trijstūrus ar rakstu zīmēm svētku egles rotājumam, darbnīcas dalībnieki tiks aicināti eglītes rotājumā  iekļaut savu novēlējumu  nākamajam gadam.  

Pasākuma noslēgumā Ministru prezidente Laimdota Straujuma kopā ar bērniem Ministru kabinetā iedegs egli.

 

Informāciju sagatavoja

Inguna Kokina

DDMV Saules skola

direktore 

Tālr. 26428390