Šobrīd Daugavpilī

Baltkrievu namā prezentētas grāmatas par Latviju Kultūras ziņas

72

2014.gada 13.novembrī Baltkrievu kultūras centrā tika atklāta literārā izstāde „Tu dzimtā zeme, Dievzemīte mana – Latvija” no Latgales Centrālās bibliotēkas fondiem. Grāmatu izstāde veltīta galvenajiem Latvijas valsts svētkiem – Latvijas Republikas Proklamēšanas dienai.

Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska pastāstīja, ka grāmatu izstāde atklāta Baltkrievu kultūras centra un Latgales Centrālās bibliotēkas sadabrības ietvaros. Pirmā literārā izstāde no Baltkrievu nama un biedrības „Uzdim” fondiem, kas tika atklāta LCB jūlijā, bija veltīta Baltkrievijas Republikas Neatkarības dienai. Savukārt Latvijas Republikas Neatkarības dienai veltītā literārā izstāde no LCB fondiem tika atklāta BKC 13.novembrī. Grāmatas  izraisīja baltkrievu neviltotu interesi, jo daudzi no viņiem dzīvo Latvijā jau sen un tā viņiem ir kļuvusi par otru dzimteni.

LCB vadītājas vietniece Dzidra Stupāne un bibliotekāre Alīna Jasjko pastāstīja par grāmatu ekspozīciju. Etnogrāfijas grāmatas iepazīstina ar Latvijas ieražu svētkiem, tautas tērpiem un dekoratīvo mākslu, kulinārijas grāmatas – ar Latvijas nacionālās virtuves ēdienu receptēm. Izdevumi vēsta par monētu mākslas izveidi un attīstību neatkarīgajā Latvijā. Izdevums par Dziesmu un deju svētku tradīcijām priecēs tautas mākslas cienītājus. Spilgtie fotoalbumi atklās izstādes apmeklētājiem Latvijas bagāto kultūrvēsturisko mantojumu – grāmatas iepazīstina ar piļu, cietokšņu, baznīcu, muzeju un citu arhitektūras pieminekļu vēsturi. Populārzinātniskie izdevumi vēsta pr slaveniem cilvēkiem – sportistiem, aktieriem un citiem radošo profesiju pārstāvjiem.

BR Ģenerālkonsulāta Daugavpilī konsuls Jurijs Dovidovskis apsveica klātesošos Latvijas svētkos, uzsverot notikumu simboliskumu: tieši 13.novembrī tika atklātas Latvijas Dienas Vitebskā.

Literārās izstādes atklāšanas pasākumu rotāja dziesmas vokālā ansambļa „Praleski” (vad.Anastasija Mališeva) un ansambļa „Kupalinka” solistes Ļubovas Kovaļevas izpildījumā, kā arī Anastasijas Sazankova un Staņislava Volodjko dzeja.

Literārā izstāde “Tu dzimtā zeme, Dievzemīte mana – Latvija” no LCB fondiem Baltkrievu kultūras centrā (Kultūras pils, Smilšu iela 92, 3.stāvs, 305.-306.kab.) būs skatāma līdz 28.novembrim.

Informāciju sagatavoja:

Žanna Romanovska,

Baltkrievu kultūras centra vadītāja,

t. 654 24695, 20374840,

cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC – 3.stāvs, kab.Nr. 305.-306.