Šobrīd Daugavpilī

Anastasijas Sazankovas grāmatas prezentācija Latgales Centrālajā bibliotēkā Kultūras ziņas

70

2014. gada 12. novembrī plkst. 17.00 Latgales Centrālās bibliotēkas Periodikas lasītavā notiks Anastasijas Sazankovas grāmatas “Ragneda” prezentācija.

Anastasija Sazankova ir dzimusi 1930. gada 30. augustā Baltkrievijā, Polockas tuvumā. Ieguvusi medicīnisko izglītību Minskas Valsts medicīnas institūtā un veltījusi mūžu darbam veselības aprūpē. Pēc aiziešanas pensijā aktīvi pievērsusies ilgus gadus lolotiem vaļaspriekiem – gleznošanai un rakstniecībai.

2014. gada maijā ar Daugavpils Baltkrievu kultūrizglītības biedrības “Uzdim” atbalstu nāca klajā Anastasijas Sazankovas piektā grāmata “Ragneda” – vēsturiska poēma baltkrievu valodā par Polockas kņazieni Rognedu. Tas ir autores mākslinieciskais skatījums uz reālu vēsturisku personību, kur fakti savijas ar leģendām un nostāstiem.

Poēmas centrā ir vienas sievietes likteņstāsts desmitā gadsimta otrajā pusē. Daiļdarba galvenā varone Rogneda ir Polockas kņaza Rogvoloda meita, Kijevas kņaza Vladimira sieva, un jaunas Polockas kņazu dinastijas ciltsmāte. Uz leģendām apvītas vēsturiskas personības dzīves fona tiek meistarīgi atklātas gan senās baltkrievu tautas ieražas, gan cilvēku savstarpējās attiecību samezglojumi, gan bīstamās varas spēles uz viduslaiku politiskās dzīves skatuves.

 

Informāciju sagatavoja:

LCB galvenā bibliotekāre

Inga Gedžūne

Tālr.: 65476344

e-pasts: inga.gedzune@lcb.lv