Šobrīd Daugavpilī

Ārzemju baltkrievu enciklopēdijā ierakstīti daugavpiliešu vārdi Kultūras ziņas

77

22.oktobrī baltkrievu kultūras centrā (BKC) tika prezentēta enciklopēdija „Ārzemju baltkrievu zvaigznājs” (Сузор’е беларускага памежжа), kas šogad tika izdota Minskā. Uzziņu izdevumā, kurā ir atsauces uz vairāk nekā 1650 vārdiem, ir pārstāvēti pieci daugavpilieši.

Enciklopēdija „Ārzemju baltkrievu zvaigznājs: baltkrievi un Baltkrievijā dzimušie kaimiņvalstīs” («Созвездие белорусского зарубежья: белорусы и рожденные в Беларуси в соседних странах») ir izdota 2014.gadā Minskā. Unikālo grāmatu, materiāli kurai tika vākti vairāk nekā 15 gadu garumā, izdevēji prezentēja Otrajā pasaules baltkrievu festivālā Minskā. Uzziņu izdevuma redaktors ir cienījams baltkrievu literatūrzinātnieks, kritiķis, publicists, tulkotājs, prozaiķis, profesors Adams Maļdiss.

Enciklopēdijā ir norādes uz vairāk nekā 1650 baltkrievu vārdiem, kas dzīvo ārpus Baltkrievijas un ir atstājuši pēdas baltkrievu kultūrā un diasporas darbībā. Šajā pasaules zvaigznājā ir visai daudz mūsu laikabiedru vārdu – baltkrievu kultūrizglītojošās biedrības „Uzdim” līdzdibinātāja Tatjana Bučele, dzejnieks Staņislavs Volodjko, vēsturnieks un novadpētnieks Nikolajs Pavlovičs, BKC trešais direktors Aleksandrs Kohans, BKC ceturtais direktors un „Uzdim” priekšsēdētājs Boriss Ivanovs; kā arī pirmskara laika Daugavpils baltkrievi – E.Vaivodišs, S.Saharovs, M.Talerko, V.Valters u.c.

Vakarā Baltkrievu namā daudz labu vārdu tika teikts par enciklopēdijas izdevējiem un baltkrieviem, kuru vārdi ierakstīti vēsturē - „Ārzemju baltkrievu zvaigznājā”.

Foto: apsveikumus pieņem vēsturnieks un novadpētnieks Nikolajs Pavlovičs.

 

Žanna Romanovska,

Baltkrievu kultūras centra vadītāja,

t. 654 24695, 20374840,

cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC – 3.stāvs, 305.-306.kab