Šobrīd Daugavpilī

Baltkrievi piesauca saulaino pavasari Kultūras ziņas

452

Saulainajā svētdienā 23.martā Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā norisinājās koši ieražu svētki „Pavasara saukšana” («Гуканне вясны»), kuros piedalījās baltkrievu svētdienas skolas audzēkņi un ansambļi „Kupalinka” un „Sarma”.

Baltkrievu kultūras centra zāle bija pilna ar skatītājiem. Pasākumā piedalījās Baltkrievijas Republikas konsuls Daugavpilī Jurijs Dovidovskis, kultūrizglītojošās biedrības „Uzdim” biedri, vācu biedrības „Erfolg” pārstāvji un viesi no Čehijas, kā arī daugavpilieši, kuri interesējas par baltkrievu kultūru.

Baltkrievu ieražu kalendārajā lokā «Pavasara saukšana» atrodas starp Meteņiem un Lieldienām. Pavasari sauc, dziedot pavasara dziesmas un lūkojoties pēc putniem, iet rotaļās. Pavasara dziesmas skan ļoti skaisti un atbalsojas tālu jo tālu.

Svētdienas skolas audzēkņi dziedāja baltkrievu valodā pavasara dziesmas, skaitīja dzejoļus, gāja rotaļās kopā ar viesiem, svilpoja putnu formā darinātajās svilpēs. Putnu forma bija arī raušiem – tradicionālajam „Pavasara saukšanas” baltkrievu gardumam. Bet bērniem sarūpēto svētku cienastu papildināja kvass un āboli, viss kā senlaikos.

Baltkrievijas konsuls J.Dovidovskis: „Skatītāji iepazinās ar baltkrievu seno ieražu „Pavasara saukšana”. Organizatori pacentās parādīt šo svētku tradicionālos elementus. Bērnu izpildījumā tie sanāca ļoti koši un aizkustinoši.”

Zāli rotāja baltkrievu svētdienas skolas audzēkņu darbi un Logopēdiskās internātskolas darbu izstāde.

Ieražu svētkos „Pavasara saukšana” piedalījās baltkrievu svētdienas skolas audzēkņi un viņu pedagoģes Ludmila Siņakova, Tatjana Bliznakova, Galina Sontocka un Olga Pavloviča, kā arī baltkrievu tautas dziesmu ansamblis „Kupalinka” (mākslinieciskais vadītājs Vjačeslavs Petrovs) un Sociālās rehabilitācijas dienas centra sieviešu ansamblis „Sarma” (mākslinieciskais vadītājs Sergejs Almakajevs).

 

 

2014.gada 24.martā

 

Papildus informācija:

Žanna Romanovska,

Baltkrievu kultūras centra vadītāja,

tālr. 654 24695, 20374840,

cbk@inbox.lv

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, 3.stāvs, 305.-306.kab.