Šobrīd Daugavpilī

Viesi no Lielbritānijas ir pārsteigti par redzēto Rotko mākslas centrā Kultūras ziņas

93
Viesi no Lielbritānijas ir pārsteigti par redzēto Rotko mākslas centrā

Marka Rotko mākslas plenēra ietvaros Daugavpilī ieradušies Jorkšīras skulptūru parka izpilddirektors Pīters Murejs, valdes priekšsēdētājs Magnuss von Vistinghausens un režisors, filmas par Marku Rotko autors  Izi Morgenšterns. 24. septembrī viesus Daugavpils Domē uzņēma Domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis un 1. vietnieks Jānis Dukšinskis.

Jānis Lāčplēsis izteica prieku redzēt Daugavpilī interesantas personības, kas noteikti pilsētā ienesīs jaunas idejas un pieredzi.

Pīters Murejs ir gandarīts par redzēto Daugavpilī. Māksla palīdz pārvarēt robežas un šķēršļus, tāpēc cer uz veiksmīgu sadarbību. Viņš atzina, ka Rotko centrs ir Eiropas līmeņa būve, ļoti interesanta vieta, kas ļoti saista apmeklētāju. Tāpēc jāturpina iesāktais un jārealizē jaunas idejas. Īpaši iespaidoja tas, ka jau pirmajā sezonā centrs spējis piesaistīt apmēram 30 tūkstošus apmeklētāju, kas ir ļoti augsts rādītājs.

Jānis Lāčplēsis pateicās par augsto novērtējumu un uzsvēra, ka Daugavpils ir tikai ceļa sākumā, bet pateicoties centra darbinieku aktivitātei apmeklētāju skaits tikai augs un būs jauni mākslas un izglītības projekti.

Viesi no Lielbritānijas ir pārliecinājušies uz savas pieredzes, ka investīcijas mākslā sekmē visa reģiona ekonomisko attīstību. Viesi pastāstīja par Jorkšīras skulptūru parka ideju un tās realizāciju, uzkrāto pieredzi. Viņi saskata lielas perspektīvas arī Rotko centram. Pīters Murejs uzaicināja Daugavpils Domes priekšsēdētāju Jāni Lāčplēsi apmeklēt Jorkšīras skulptūru parku, pārliecināties par iespējām un paveikto Lielbritānijā.

Jorkšīras skulptūru parka pārstāvji atzīst, ka galvenais ir ticēt idejas potenciālam un iet uz mērķi. Viņi cer, ka Jorkšīras pieredze būs noderīga Daugavpilij.

Jānis Lāčplēsis pastāstīja par to, ka Daugavpils pašvaldībai svarīgs ne tikai Rotko projekts, bet svarīgi ir attīstīt visu Daugavpils cietoksni, kas  ir unikāla vieta. Viņš tic, ka soli pa solim izdosies sasniegt nospraustos mērķus un Daugavpilī ar katru gadu būs arvien vairāk tūristu.

Režisors Izi Morgenšterns pastāstīja par savu darbu pie filmas par marku Rotko. Filma sākas tieši ar Daugavpili. Viņš uzsvēra, ka visās filmās par Rotko nav ne vārda par viņa bērnību un Daugavpili. Pateicoties šai filmai, sasaistot Rotko vārdu ar pilsētu, par Daugavpili uzzina pasaulē. Viņš uzdāvināja disku ar filmu Domes vadībai.

Tikšanās noslēgumā Domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis pateicās ciemiņiem par to, ka atbraukuši dalīties savās bagātībās un uzkrātajā pieredzē, ieinteresētību Rotko centra attīstībā. 

Pēc tikšanās ar Domes vadību  notika „Rotko lasījumi”. Pasākuma galvenie ziņotāji -  Pīters Murejs (Peter Murray) Izi Morgenšterns (Isy Morgensztern).

Pīters Murejs ir  Jorkšīras skulptūru parka izpilddirektors un viņš stāstīja par Jorkšīras (Lielbritānija) skulptūru parka attīstību, kurš ir izveidots par starptautisku mākslas centru un sniedz iespaidīgu ieguldījumu reģiona kultūras un ekonomiskajā attīstībā. Viņa uzstāšanās tēma - „Investīcijas mākslā, vietā un ekonomikā”.

Savukārt Izi Morgenšterna uzstāšanās tēma ir „Marks Rotko - ebreju mākslinieks”, filmas  „Marks Rotko - abstraktais humānists” autors sniedza savu redzējumu par mākslinieka dzīvi un daiļrades attīstību, Marka Rotko nozīmi 20. gs. mākslas attīstības kontekstā.

Informāciju sagatavoja Domes preses sekretāre Līga Korsaka.