Šobrīd Daugavpilī

Instalācija „THE GREEN LINE” (zaļā līnija) Muzeju naktī Kultūras ziņas

94

Mūsdienu mākslas projekts „The green line” tiks īstenots Muzeju nakts ietvaros, 18. maijā no plkst. 22.00 līdz 23.00 Dubrovina parkā, sadarbojoties vācu māksliniekam Manuelam Šroderam (Manuel Schroeder), Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejam un vācu biedrībai „ERFOLG”.

Projekts „The green line” ir paredzēts kā mākslas darbs publiskā vidē – gaismas stari un lāzeri  apstaro apģērba gabalus, kuri pārklājas, radot dažādus mainīgus motīvus. Apgaismojuma paņēmiens piedāvā plašas variācijas iespējas, gaisma piešķir īpašu nokrāsu un vērš uzmanību uz ēnu spēlēm.

Muzejs, kas atrodas blakus parkam, uz vienu nakti kļūs aktīvs, kustīgs, vienmēr atvērts un gatavs uzņemt apmeklētājus. Projekta pamatdoma ir ne tikai aicināt cilvēkus nākt uz muzeju, bet arī pašam muzejam panākt pretī cilvēkiem, pārsteidzot ar vēl nebijušām izpausmēm, kā arī rosināt skatīt un baudīt mākslas transformācijas savā pilsētā un uzzināt ko vairāk par laikmetīgo mākslu.

Instalācija „zaļā līnija” nostāda Dubrovina parku kā ikdienas vietu Daugavpils kontekstā, kā mākslas vietu un strādā pie izteiksmes formām, kas atbilst mūsu atmiņu nevīžībai. Sakarā ar māksliniecisko uztveri, parks kļūst par spēļu laukumu gaismas projekcijām, instalācijām un performancēm un mākslas projektu ietvaros kļūs par laicīgu kultūras centru. Gaismas māksla var būt saskatīta kā jaunas enerģijas simbols novecojošām vietām. Saskaršanās ar šīs vietas mūsdienu realitāti neizbēgami noslēdz atmiņu tēmu. Starmeši (kabatas lukturi un lāzeri) tiks projicēti uz baltiem veļas pakaramajiem, kas abpusēji apspēlē izmaiņas. Gaismas motīvi tiks apgaismoti difūzi vai punktveida. Gaismas regulācija padara par iespējamu plašu un atšķirīgu iejaukšanos. Tie uzstāda akcentus, piešķir dubultu nozīmi un fokusē mūsu uzmanību uz ēnu spēli noteiktā laukumā.