Šobrīd Daugavpilī

Daugavpilī sākušās Ebreju kultūras dienas (VIDEO) Kultūras ziņas

101

7. martā Daugavpilī sākās Ebreju kultūras dienas. Tās sākās ar nozīmīgu notikumu- piemiņas plāksnes atklāšanu pie Sinagogas rabīnam Kukam. Plāksni atklāja Izraēlas vēstniece Latvijā Hagita Ben Jakova un Daugavpils Domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova.

Daugavpils Domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova uzrunāja klātesošos:

„Daugavpilij ir liels gods, ka 20. gadsimta viens no slavenākajiem rabīniem ir dzimis un dzīvojis Daugavpilī.  Ar Daugavpili saistās daudz pasaulslavenu vārdu, bet šodien mēs atceramies  rabīnu Kuku un stāstām par viņa dzīves veikumu.

Šodien atklājam piemiņas plāksni pie sinagogas ēkas. Tas būs atgādinājums pilsētniekiem un viesiem par vēl vienu izcilu daugavpilieti.

Daugavpils Domes vārdā vēlos izteikt lielu pateicību Izraēlas valstij, Izraēlas vēstniecībai Latvijā par atbalstu, iemūžinot rabīna Kuka vārdu viņa dzimtajā pilsētā un ieinteresētību Daugavpils vēstures saglabāšanā.  Man ir liels gandarījums, ka pašvaldībai ir ļoti cieša un veiksmīga sadarbība ar  Daugavpils ebreju kopienu. Paldies par līdzdalību šī projekta realizācijā!”

Izraēlas vēstniece Hagita Ben Jakova izteica gandarījumu, ka pateicoties labai sadarbībai ar Daugavpils pašvaldību un ebreju kopienu izdevies paveikt šo nozīmīgo darbu. Tas ir atgādinājums Latvijas sabiedrībai par izcilu personību. Plāksnē ir iemūžināts rabīna Kuka dzīves ceļš un mērķi.

Ebreju kopienas pārstāvis Josifs Ročko pastāstīja par rabīnu Kuku un viņa dzīves laikā paveikto.

Ābrams Īzaks Kuks ir dzimis 1865. gadā Grīvā, dzīvojis Daugavpilī, bet 1904. gadā pārcēlies uz Izraēla zemi. Viņš ir viens no slavenākajiem 20. gs. rabīniem, domātājs, skolotājs.

Pēc plāksnes atklāšanas sākās seminārs Daugavpils Universitātē „ Ebreji Latgalē: vēsture un piemiņa”. Semināra atklāšanā Daugavpils Domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova uzsvēra, ka tikai zinot un izprotot vēsturi var sekmīgi būvēt arī nākotni. Daugavpils vēsture ir cieši saistīta ar ebreju tautas kultūru un atstāto mantojumu. Ebreju kultūras dienas ir jauna iespēja uzzināt vairāk par savas pilsētas pagātni, par izciliem cilvēkiem un par viņu devumu. Tas ļaus labāk izprast dažādus notikumus un faktus. Kulakovas kundze novēlēja veiksmīgu darbu, interesantas diskusijas un jaukus iespaidus Daugavpilī.

Klātesošos uzrunāja arī Izraēlas vēstniece Latvijā Hagita Ben Jakova, kura augstu novērtēja pasākuma nozīmi sabiedrības informēšanā, akcentējot ļoti svarīgas tēmas.

Seminārs norisināsies 3 dienas. Ebreju kultūras dienu ietvaros notiks arī filmu demonstrēšana, konkursi skolēniem, koncerts, bet noslēgsies Ebreju kultūras dienas ar ziedu nolikšanu pie S. Mihoelsa mājas Mihoelsa ielā 4 sestdien, 16. martā no plkst. 10.00-17.00.

Ebreju kultūras dienu rīkotāji: Daugavpils Universitāte, Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, Daugavpils ebreju kopiena, muzejs „Ebreji Latvijā”

Atbalstītāji: Izraēlas vēstniecība Latvijā, Zviedrijas vēstniecība Latvijā, Vācijas vēstniecība Latvijā, Kultūrkapitāla fonds, Daugavpils Universitātes Komparatīvistikas institūts, Daugavpils Universitātes Mutvārdu vēstures centrs.

Informāciju sagatavoja Domes preses sekretāre Līga Korsaka