Šobrīd Daugavpilī

Šeit Polija nebeidzas, šeit tā tikai sākas… Kultūras ziņas

245

Pirmajās maija dienās Daugavpilī mājos poļu gars. No 1. līdz 3. maijam mūsu pilsētā notiks vairāki interesanti un aizraujoši pasākumi ar intriģējošu kopīgu nosaukumu „Šeit Polija nebeidzas, šeit tā tikai sākas..."

               Svētdien, 1.maijā plkst. 10.30 darbu uzsāks Eiropas valstu poļu jaunatnes forums (Varšavas iela 26A). Pasākumā piedalīsies pārstāvji no Beļģijas, Īrijas, Latvijas, Lietuvas un Ukrainas. Viesi ne tikai iepazīs Daugavpili un stāstīs par poļu organizācijām savās valstīs, bet arī strādās pie vairāku kopīgu projektu izveides. Šāds forums Daugavpilī tiek organizēts pirmo reizi un tā mērķis ir pārņemt citu valstu pozitīvo pieredzi poļu kulturāla mantojuma saglabāšanā un uzturēšana, kā arī stiprināt poļu jaunatnes saites un atbalstīt kopīgas iniciatīvas. Plkst. 13.00 Daugavpils Poļu namā (Varšavas iela 30) tiks atvērta izstāde „Folkloras deju kolektīva „Kukułeczka" 20 gadi".

               Svētdien vakarā plkst.18.00 rajona kultūras namā „Vārpa" (Dobeles iela 30) notiks V Starptautiskā poļu folkloras festivāla „Poļu folklora Latgalē" atklāšanas koncerts. Kopš 2004.gada festivāls Daugavpilī notiek reizi divos gados un dod lielisku iespēju, dažādās valstīs un pilsētās dzīvojošiem poļu jauniešiem, iepazīties ar Polijas reģionu kultūru, tradīcijām un folkloru, atrast līdzīgo un atšķirīgo dejās, mūzikā, tautas tērpos, piedalīties folkloras kolektīvu koncertos, kā arī citos festivāla ietvaros rīkotajos pasākumos. Festivāla viesi šogad ieradīsies no Baltkrievijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas.

Pirmdien, 2.maijā plkst. 9.30 jaunatnes foruma dalībnieki un folkloras kolektīvu pārstāvji tiksies ar Daugavpils Domes vadību. Dienas laikā turpināsies darbs pie jaunatnes projektiem, bet kolektīvi dosies ar izbraukuma koncertiem uz Krāslavu un Rēzekni. Plkst. 17.30 Daugavpils teātrī notiks folkloras deju kolektīva „Kukułeczka" 20 gadu jubilejai veltīts koncerts. „Kukułeczka" tika dibināta 1991.gadā un jau divus gadu desmitus priecē gan Latvijas, gan citu valstu skatītājus ar savu plašo programmu, lielisko izpildījumu un krāšņajiem tērpiem.

Otrdien, 3.maijā tiks svinēti Varšavas ielas svētki. Varšavas iela mūsu pilsēta parādījās 19.gadsimta beigās, bet tradīcija svinēt tās svētkus tika iedibināta rezidenta Ulmaņa laikos un atjaunota pēc neatkarības iegūšanas 90-to gadu otrajā pusē. Svētku gājiens sāksies plkst. 11.00 ar ziedu nolikšanu Slobodkā pie krusta, kas uzstādīts par godu poļu karavīriem. No Krusta gājiena dalībnieki pa Varšavas ielu dosies uz Daugavpils Poļu ģimnāziju, kur gājiena noslēgumā plkst. 12.00 notiks V Starptautiskā folkloras festivāla galā koncerts. Plkst. 14.00 Eiropas valstu poļu jaunatnes foruma dalībnieki prezentēs savus izstrādātos projektus un apspriedīs turpmāko sadarbību.

Pasākumu norises laiks nav izvēlēts nejauši: 2.maijs visā pasaulē tiek svinēts kā „Ārpus Polijas dzīvojošo poļu diena", bet 3.maijs ir „Polijas Konstitūcijas diena". Organizatori (Daugavpils Poļu kultūras centrs, Latvijas Poļu savienības Daugavpils nodaļa „Promień" un apvienība „Odrodzenie Inflant") aicina visus pilsētniekus bez maksas apmeklēt festivāla koncertus un piedalīties kopīgā gājiena pa Varšavas ielu. Pasākumu atbalsta fonds „Pomoc Polakom na Wschodzie", fonds „Semper Polonia", apvienība „Wspólnota Polska" un Daugavpils pilsētas dome.

 

Papildus informācija:

Kristīne Kuņicka

Eiropas valstu poļu jaunatnes foruma

 programmas komitejas locekle

kristine.kunicka@e-apollo.lv

Tālr. 26535494