Šobrīd Daugavpilī

Aicinām uz tikšanos ar rakstnieci Noru Ikstenu Kultūras ziņas

347
Aicinām uz tikšanos ar rakstnieci Noru Ikstenu

19.aprīlī plkst.14.00 Latgales Centrālās bibliotēkas Periodikas lasītavā visi interesenti tiek aicināti uz interesantu tikšanos  ar rakstnieci Noru Ikstenu, tulkotāju Ludmilu Nukņeviču un literāro konsultanti Gundegu Blumbergu.

 

     Nora Ikstena ir viena no interesantākajām un visvairāk lasītajām latviešu mūsdienu rakstniecēm.   Literatūrā Nora Ikstena debitēja ar pirmskara rakstnieces un politiķes Annas Rūmanes-Ķeniņas biogrāfiju. Popularitāti rakstniece ieguva ar romānu „Dzīves svinēšana" (1998; viens no izcilākajiem 20. gadsimta 90. gadu romāniem latviešu literatūrā).

     Šoreiz tiks prezentēta Noras Ikstenas jaunā grāmata Amour Fou. Чокнутая любовь в 69-и строфах.

Izdevniecības „Dienas Grāmata" tulkojumā krievu valodā izdotais Noras Ikstenas romāns „Amour Fou. Чокнутая любовь в 69-и строфах" ir nozīmīgs notikums.

Pirmkārt, tas ir patiešām spožs latviešu jaunākās daiļliteratūras tulkojums krievu valodā. Tulkotāja Ludmila Nukņeviča Noras Ikstenas valodiski un jutekliski fascinējošajā aplamās mīlas pasaulē jūtas kā savās mājās. Un, otrkārt, krievu valodā lasošais interesents saņem izsmeļošu un iedvesmojošu meistarīgi uzrakstītu tulkotājas pēcvārdu, kāds latviešu literatūras kritikā ir reti sastopams.

Viņas literārais temperaments ir radījis darbu, kurā vienlīdz spēcīgās pozīcijās sadzīvo gan lirisms, gan filozofiskums, gan neslēpts provokatoriskums, sagraujot mītu par latviešiem it kā izsenis piemītošo „baltisko atturīgumu", kas liek dzīvot saskaņā ar mierīgu ļaužu un lauku cilvēku dzīves uztveri, kuru ierobežo sen nostiprinājušies priekšstati, vērtējumi, ieražas un tradīcijas.

            Ludmila Nukņeviča izglītojusies Maskavā, Valsts kinematogrāfijas institūta scenāristos. Savulaik strādājusi Rīgas kinostudijā, pēc tam - dažādos Latvijas preses izdevumos. Viņa nav bijusi cieši iesaistīta Latvijas literārajā dzīvē, un tas ļāvis attālināti un vienlaikus ieinteresēti paskatīties gan uz Noras Ikstenas rakstīto, gan tradicionālo latvisko dzīvesveidu, kas atbalsojas mūsdienu ļaužu rīcībā un uzskatos.

 

Aicinām visus interesentus uz tikšanos!

 

 

 Sīkāku informāciju sniegs

LCB vadītājas vietniece:

Dz.Stupāne

Tālr. 65476341, 26325472

 e-pasts: dzidra.stupane@lcb.lv