Šobrīd Daugavpilī

Vācu biedrībā „Erfolg” iefilcēja ziepes Kultūras ziņas

223

Ir zināms, ka filcs kā auduma forma tika izmantots jau pirms mūsu ēras un filcēšanu uzskata kā vienu no senākajiem rokdarbu veidiem. Vilnu kā materiālu, no kura var darināt dažādas lietas - apģērbu, apavus un mājsaimniecībā nepieciešamās lietas, cilvēki sāka izmantot vēl pirms tika pieradināti savvaļas dzīvnieki. Mūsdienās vilnu izmanto, lai radītu neatkārtojamus aksesuārus un apģērbu, kas izceltu un padarītu interesantākus to valkātājus. Vilna ir ļoti pateicīgs materiāls, no tās ir iespējams darināt dažādas brīnišķīgas, oriģinālas un praktiskas lietas - apģērbu un apavus (šalles, cimdus, cepures, čības u.c.), aksesuārus ( brošas, krelles, maciņus, somas u.c.). Mēdz teikt, ka vieglāk ir nosaukt tās lietas, kuras nevar uzfilcēt. Nevar nepiekrist arī tam, ka vilna ir viens no vērtīgākajiem materiāliem, ko mums ir dāsni dāvājusi daba.

            Vilnas priekšmetu darināšanā izmanto divu veidu tehnikas - sauso un slapjo filcēšanu. Šīs tehnikas atšķiras ar to, ka sausajā tehnikā vilna tiek apstrādāta ar speciālu adatu - jo vairāk vilna tiek apstrādāta ar adatu, jo blīvāk tā saveļas un ieņem vēlamo formu. Strādājot ar vilnu un filcējamo adatu, ir iespējams iejusties skulptora lomā, jo ir iespējams izveidot jebkuras formas priekšmetus. Sausajā tehnikā veido telpiskus priekšmetus. Strādājot ar vilnu slapjajā tehnikā, ir nepieciešams vilnu samitrināt ar ļoti siltu ziepjūdeni un berzēt līdz brīdim, kad vilna saveļas. Slapjo filcēšanas tehniku pielieto, lai izveidotu dažādus plakanus priekšmetus.     

        Marta sākumā daugavpilieši tika aicināti uz laiku aizmirst par ikdienas steigu un rūpēm un pievērsties šai jaukajai nodarbei. Darbnīcas laikā tās dalībnieki tika iepazīstināti ar filcēšanas vēsturi, tehnikām un materiāliem, kas ir nepieciešami, lai darinātu brīnumus no vilnas. Pēc tam, kad dalībnieki guva priekšstatu par filcēšanu, viņiem tika dota iespēja iegūtās zināšanas pielietot praksē. Darbnīcas laikā tās dalībnieki iefilcēja ziepes. Dalībnieki atzina, ka filcēšana ir relaksējoša un patīkama nodarbe. Rezultātā tapa brīnišķīgas, krāsainas ziepes kažociņā, kuras iespējams izmantot kā interesantu dāvanu draugam vai palutināt sevi vannošanās reizēs.

Tuvākajā  laikā biedrībā ir ieplānotas dažas citas interesantas darbnīcas.

15.03.2011. aicinam uz atkārtoto darbnīcu „Sniegbaltītes rotas", kur izgatavosim brošu un gredzenu.

19.03.2011. aicinam uz sausās filcēšanas darbnīcu „Atver sirdi pavasarim!", kur darināsim brošu.

22.03.2011. aicinam uz darbnīcu „Izgatavo sev rotas pati!", kur izgatavosim aptamborētus auskarus.

02.04.2011. aicinam uz darbnīcu „Rotu izgatavošana no dabiskiem akmeņiem", kur izgatavosim kaklarotu un auskarus.

 

Jūs visi esat mīļi gaidīti!

Daugavpils vācu biedrība „ERFOLG"

adrese: Imantas iela 3/5, Daugavpils.

Tālrunis: 20371892, 65420019

erfolg@inbox.lv

www.erfolg.lv