Šobrīd Daugavpilī

Atklāta izstāde „Ukrainas motīvi” Kultūras ziņas

316

9. martā Daugavpils muzejā atklāta interesanta izstāde, kurā savijas mūsdienīgais ar vēsturisko. Izstāde veltīta ukraiņu kultūrai. Izstādi atklāja Daugavpils Domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Vitālijs Azarevičs un Ukrainas vēstniecības Latvijā pagaidu pilnvarotais lietvedis Oleksandrs Kušnirs.

Vitālijs Azarevičs izteica pateicību Ukrainas vēstniecībai par iespēju iepazīt tuvāk ukraiņu kultūru, par atbalstu Daugavpils ukraiņu biedrībai un ieinteresētību turpmākā sadarbībā. Izstādes atklāšanas pasākumu krāsaināku un skanīgāku darīja ukraiņu biedrības "Mrija" folkloras kolektīva sniegums.

    

Anželika Rudnicka savas domas iemieso ciklos, darbu sērijās, kas kā lappuses veido grāmatas nodaļas, bet šīs nodaļas veido traktātu par Ukrainas cilvēku pasaules uztveri, kurā vienā veselumā apvienota Tripoles kultūra un Kijevas Krievzeme, skitu ornamenti, Podoļskas kāzu rušņiki un poļu tautas svētbildes. Te ir arī citu pasaules kultūru ietekme - indiešu un tatāru, krievu, poļu un lietuviešu, ebreju, turku, austroungāru, rumāņu, kas savukārt ietekmējušās no ukraiņu kultūras.

Anželika Rudnicka kā māksliniece sevi pieteica 2004. gadā, kad viņa smagi saslima un bija piesaistīta gultai. Vissmagākajā slimības periodā viņa izveidoja savu Visumu, piepildītu ar košām krāsām, seniem simboliem un dzīvi apliecinošu spēku. Un galvenais ar jūtu dziļumu, talantu un optimismu.

Anželika to paveica ar diegu un adatu. Vēlāk viņas izšuvumu tehniku nosauca par Izšuvumu glezniecību. Anželikai izdevās tautisko izšuvumu pārvērst par mūsdienu mākslu. Mākslinieces darbi, balstoties uz tautas mākslas gadsimtu tradīcijām, ir autordarbi, izteikti ukrainiski un tai pašā laikā moderni un multietniski.

Anželikas Rudnickas mākslas darbu vēsture nav ilga. Viņa radījusi apmēram 60 darbu, kas pabijuši jau desmit personālizstādēs. Mākslas darbi neglabājas darbnīcā vai privātkolekcijās, bet nemitīgi ceļo pa muzejiem, galerijām, festivāliem, no pilsētas uz pilsētu, no valsts uz valsti, nesot pasaulē Ukrainas kultūru.

Olga Vasiļišina piedzima 1940. gada 5. aprīlī Lvovas apgabalā, Ukrainā. Viņas bērnība un jaunība pagāja Ukrainā, bet no 1961. gada viņa dzīvo Latvijā, Daugavpils novadā.

Olgas Vasiļišinas izšuvumos atspoguļojas ziedošā un burvīgā Ukraina. Uz krekliem ir attēloti centrālie un rietumu Ukrainas musturi, bet dvieļi atspoguļo Ukrainas plašumus no rietumiem līdz dienvidiem.   

Savu mīlestību pret dzimteni Olga parāda savos spilgtajos musturu izšuvumos, kurus viņa izšuj visas dzīves garumā. 

 

Anželikas Rudnickas un Olgas Vasiļišinas izstāde „Ukrainas motīvi" ir apskatāma no 09.03.2011. līdz 31.03.2011. Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja mazajā izstāžu zālē, Rīgas ielā 8. Izstādes darba laiks no 10:00 līdz 18:00, izņemot pirmdienas un svētdienas. 

Tālrunis uzziņām 654-26804,  654-24155.

Informāciju sagatavoja Daugavpils Domes preses sekretāre L. Korsaka.