Šobrīd Daugavpilī

I DAUGAVPILS STARPTAUTISKAIS TAUTU DEJU FESTIVĀLS

Pēdējo reizi informācija atjaunota 19.10.2022, 11:06

I DAUGAVPILS STARPTAUTISKAIS TAUTU DEJU FESTIVĀLS

No 2018.gada 9. līdz 11.februārim Vienības nama koncertzālē notika I Daugavpils Starptautiskais tautu deju festivāls, kura ietvaros deviņi latviešu, krievu, lietuviešu, poļu un flamenko deju kolektīvi no Latvijas un Lietuvas ne tikai sniedza koncertus, bet arī papildināja savas zināšanas meistarklasēs.

Festivāla ietvaros notika divi krāšņi un daudzveidīgi koncerti, kuros kolektīvi izdejoja savam pārstāvētajam reģionam un kultūrai raksturīgas dejas, līdz ar to skatītājiem un arī pašiem dalībniekiem bija iespēja izbaudīt tērpu, muzikālā materiāla un horeogrāfijas daudzveidību. Kā atzina dalībnieki, bija interesanti salīdzināt dažādo deju raksturu, kā arī, piemŗam, to, kādas dejas Latvijas un Lietuvas kolektīvi gatavo saviem dziesmu un deju svētkiem, kuri šogad notiks abās valstīs. Dažas dejas raisīja arī lielu interesi no skatītāju puses, jo tajās tika izmantoti līdz šim neredzēti elementi, piemēram, ķekatu maskas.

Sestdien, 10.februārī notika latviešu un poļu tautas dejas, kā arī flamenko meistarklases, kurās piedalījās aptuveni 90 festivāla dalībnieki un tās vadīja deju speciālisti no Latvijas un Lietuvas. Meistarklašu dalībnieki apguva poļu tautas dejas “Krakovjaks” un “Kujavieks”, vairākas latviešu etnogrāfiskās dejas, piemēram “Brička” un “Rozā polka”, kā arī flamenko dejas pamatsoļus. Meistarklašu dalībnieki atzina, ka, lai arī nodarbības bija fiziski nogurdinošas, tomēr gandarījums ir ļoti liels un apgūtās dejas labprāt iekļautu savā repertuārā. Poļu dejas meistarklasi vadīja Tautas deju ansambļa “Perla” mākslinieciskais vadītājs Germans Komarovskis (Lietuva), latviešu dejas meistarklasi vadīja etnokompānijas “Zeidi” vadītāja un deju speciāliste Dace Circene, savukārt flamenko meistarklasi vadīja deju studijas "Uno Dos Tres" vadītāja Sofja Baitina.

Festivālu rīkoja Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latviešu kultūras centru, atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, uzsākot jaunu tradīciju, rīko I Daugavpils Starptautisko tautu deju festivālu, kura mērķis ir popularizēt tradicionālo latviešu un cittautu deju, attīstīt, pilnveidot un kopt deju kolektīvu tradīcijas, nodrošināt deju kolektīvu darbības nepārtrauktību, kā arī, lai veicinātu mazākumtautību kolektīvu iekļaušanos kopējā tautas tradīciju izkopšanā, nostiprināšanā un nodošanā tālākām paaudzēm.

FESTIVĀLA NOLIKUMS UN PIETEIKUMA ANKETA