Jautājumi domei

"Pagājušajā gadā Ziemassvētku noformējumu konkursā ieguvām balvu, vai šogad arī būs izsludināts konkurss     "

Uzdod jautājumu!




Sākums | Aktualitātes | Daugavpils ēdienkarte

Daugavpils ēdienkarte

Dinaburg (VIDEO)

 "Zemnieka cienasts"  

Grūbu biezputra ar baravikām un burkānu biezeni

  • Senos laikos tiesības medīt un makšķerēt bija tikai kungiem, tāpēc zemnieku ēdienkarte bija ārkārtīgi vienkārša: ogas, sēnes, augļi, dārzeņi un putras.  Putras tika gatavotas no dažādiem graudaugiem, tās bija sātīgas un veselīgas. Ar to varēja pabarot visu ģimeni un cauri gadsimtiem putra bija vispopulārākais ēdiens parasto ļaužu vidū.

 

 

 "Sendienu kuģelis Dinaburgas gaumē" 

Kartupeļu pankūku tornis ar bekonu un mārrutku mērci

  • Majors Preobraženskis kalpoja caram Pēterim I un 1712.gadā viņš devās uz Varšavu pildīt kādu uzdevumu. Pa ceļam uznāca liela vētra un viņš bija spiests apstāties Dinaburgā pie kapteiņa Jerjomina. Kapteiņa sieva tajā vakarā pagatavoja un pasniedza galdā vīra iecienīto ēdienu. Majoru Preobraženski ļoti pārsteidza cienasta garša un katru reizi, kad viņš viesojās pie drauga Jerjomina, viņš lūdza pagatavot tieši šo ēdienu.

 

 "Dinaburgas pilsdrupas" 

Saldējuma, augļu un riekstu deserts

  • Livonijas ordeņa mestrs Ernsts fon Rasburgs 13.gadsimtā Daugavas krastā uzcēla pili un nosauca to Daugavas upes senajā vārdā Dina – par Dinaburgu. Pils sargāja apkārtējās zemes un atvairīja nelūgtos viesus. Iztēlojieties šo vēsturisko vietu, sajūtiet viduslaiku garu un izgaršojiet tās garšu…

 

 

 

  Arsenāls (VIDEO)

“Dinaburgas ragū no putna gaļas”

Vistas šķiņķis, bekons, lazdu rieksti, kvass, sēnes

  • Mūsdienīgs skatījums uz 16.gs recepti. Pēc tā laika hronikas ziņām, šo ēdienu bieži gatavoja poļu karalim Stefanam Batorijam. Tieši viņš 1582.gadā Dinaburgai piešķīra pilsētas statusu,  kas veicināja strauju tās  attīstību.

 

 

 

 Deserts “Violets, Zaļš un Sarkans”

Piparmētru biskvīts, melleņu panakota, zemeņu krēms

  • Izstrādājot šī deserta recepti, restorāna šefpavārs iedvesmojās no ekspresionista Marka Rotko gleznas, kuru 2014.gadā pārdeva par 140 miljoniem eiro.

 

 

 

Dvinskas sēta (VIDEO)

Salāti “ Lauku šiks”

Vistas aknas, apelsīni, vīnogas, tomāti un citi...

  • Braucot cauri Dvinskai, kādam tirgotājam salūza rati. Tuvākajā mājā viesmīlīgie saimnieki viņam palīdzēja un piedāvāja naktsmītni. Pateicībā tirgotājs viņiem pasniedza dāvanu – aizjūras augļus. No tiem saimniece pagatavoja salātus, kuru pamatā bija parastas saceptas vistu aknas.

 





IrishPUB (VIDEO)

Veģetārie salāti “Daugavpils legālais dopings” 

Avokado, svaigi gurķi, ķiršu tomāti, redīsi, lapu salāti, zemenes, mellenes, kaņepju kaviārs, olīveļļa.

  • Dinaburgas cietokšņa celtniecībā 1810.gadā piedalījās 12 000 vīrieši, no kuriem 2000 bija no tuvākajiem ciematiem. Karavīri pamanīja, ka daudzi vietējie pēc smagā darba ēd maizi ar kaņepju sviestu. Pateicoties sviesta maģiskajam spēkam, vīri kļuva stipri un izturīgi, un celtniecība neapstājās ne uz mirkli!

 



Pamatēdiens “ Mazā Markusa pirmais šedevrs”

Vistas fileja, kartupeļi, cukini, burkāni, brokoļi, puķkāposti, lapu salāti, rozmarīns, timiāns

  • Septiņgadīgā Marka Rotko bērnības atmiņas ir saistītas ar 1910.gada Dvinsku. Tie ir pikniki Daugavas krastos, prāmji, karuseļi, gadatirgi un saulrieti. Spilgtās un sulīgās ainavas iedvesmoja talantīgo zēnu, un pēc daudziem gadiem tās atdzīvojās pasaulslavenā ekspresionista gleznās.

 




Alkoholiskais kokteilis “ Mājupceļš Dublina – Rīga - Daugavpils”

Poitins (tradicionāls, ļoti stiprs īru alkoholiskais dzēriens), Rīgas melnais balzāms, dzērveņu morss, upeņu sīrups

  • Saskaņā ar statistikas datiem 0,5 % Īŗijas iedzīvotāju ir Latvijas valsts piederīgie. Taču katru gadu mūsu tautieši atgriežas dzimtenē, arī Daugavpilī. Mēs jūs ļoti gaidām, esiet sveicināti mājās!

 

 

 

 


Art HUB (VIDEO)

 Dinaburgas pusdienas

Zivju zupa ar zuti

 

 

 

 

 

 

Cūkgaļas ribiņas medus glazūrā ar dārzeņiem - gatavots hospera krāsnī, piedevas pēc izvēles

 

 

 

 

 

 

Mājas saldējuma asorti

  • 1833.gada maijā uz  Dinaburgas cietokšņa iesvētīšanu ieradās Krievijas cars Nikolajs I.  Nākamajā dienā Viņa augstības pavārs atprasījās uz divām stundām uz pilsētu. Tuvojās pusdienlaiks, bet no cara virēja nebija ne miņas… Nebija neviena, kas varētu gatavot ēdienu. Tad cietokšņa komandants piedāvāja vietējā pavāra pakalpojumus. Nikolajs I bija patīkami pārsteigts par izmaiņām ierastajā ēdienkartē – jaunie ēdieni valdniekam gāja pie sirds!

Bet pavāru, kurš nokavēja un pārkāpa solījumu - sodīja, liekot viņam iemācīties no galvas visu neparasto pusdienu ēdienu receptes, lai tas laiku pa laikam varētu iepriecināt caru Nikolaju I ar Dinaburgas ēdienkarti. 

 

Dinaburger (VIDEO)

Firmas kokteilis „Dinaburga”

Gaišais, tumšais un dzeltenais Rums, apelsīnu liķieris, liķieris „Amаretto”, šokolādes sīrups, apelsīnu un ananāsu sula

 

 

 

 

 

Pamatēdiens "Dinaburgers"

Сūkgaļa, sīpoli, ķiploki, Dižonas sinepes, sāls, melnie maltie pipari, rapšu eļļa, rozmarīns, marinēti gurķi, tomāti, siers, ketčups, salāti, majonēze, dilles, citronu sula, āboli, kartupeļu frī ar mērci

 

 

 

 

Omlete "Dinaburger" 

Olas, smalkmaizīte ar sezamu, ajoli mērce, ketčups, kaltētas dilles

  • 19.gs. beigās (kopš 1893.g.) populāri kļuva parki ar dažādām izklaidēm un bufetēm, kurās varēja pasūtīt pat karstos ēdienus. Tika piedāvāti visdažādākie cienasti, tajā skaitā arī no produktiem, kurus piegādāja tuvējo ciematu zemnieki. Vietējās virtuves pamatā bija gaļa, dārzeņi, olas. Pievienojot tam visam klāt kādu aizjūras velti, varēja iegūt neparastu ēdienu, kas iepriecināja publiku un veidoja garšas daudzveidību. 

 



Luna Cafe (VIDEO)

Kafija "Tango Karalis"

Piens, latte, čili pipari, kanēlis

  • Dinaburgā dzimušajam tango karalim Oskaram Strokam kādu laiku piederēja krodziņš, kurā gatavoja visaromātiskāko kafiju visā apkaimē. Receptē ir kāds noslēpums, kurš šo dzērienu padara par tik pat drosmīgu un aizraujošu, kā viņa tango skaņas. Dzēriens spēj atmodināt dziestošu kaisli, nebijušas emocijas un saviļņojumu.

 

 

 Imbir (VIDEO)

„Vecmāmiņas pankūkas

Olas, milti, sviests, cukurs, sāls

Mērce: bekons, sāls, pipari, skābais krējums, sviests

  • Pankūkas ar apceptu speķīti un krējumu tiek gatavotas pēc kafejnīcas saimnieces vecmāmiņas receptes. Vēl joprojām visa viņas ģimene sanāk kopā un, sēžot pie lielā galda, ar gardu muti notiesā veselu lērumu plāno pankūku. Tās ilgi glabā  siltumu, jo tiek ietītas dvieļos.  Starp citu, laukos pankūkas ēd tikai ar rokām, nekādi galda piederumi netiek lietoti. Tā noteikti ir garšīgāk!

 


Plaza (VIDEO)

Siltie salāti ar zandartu “Daugavas loki”

Sastāvdaļas: salātu maisījums, svaigs gurķis, tomāti Cherry, citronu salātu mērce (olīveļļa, citronu sula, sinepes, cukurs, sāls), zandarta fileja, ķiploki, sāls, pipari

 

  • Daugavas baseina dzīles ir bagātas ar saldūdens zivīm. Bet Daugavas krastos ir atrodami dažādi augi, ko var izmantot arī ēdienu gatavošanā. Kad makšķernieki pārnesa mājās noķerto lomu, saimniecēm atlika tikai sarosīties un pagatavot gardus ēdienus. Savukārt 17.gs. pilsētā apmetās jezuīti. Jezuītiem ir īpaša loma ēdienu pagatavošanas tradīciju attīstībā, ievedot jaunus produktus no savām aizjūras misijām vai iemācot jaunus gatavošanas veidus. Savus visnotaļ vienkāršos ēdienus jezuīti bagātināja ar dažādām garšvielām! Tādēļ arī salātos „Daugavas loki” tiek izmantotas dažas svešzemju sastāvdaļas.

 

Zuša tartars ”Dvinskas cietoksnis”

Kūpināta zuša fileja, svaigs gurķis, sāls, pipari, rukolas salāti, zaļumi, tomāti Cherry, balzamiko mērce (sarkanvīns, balzamiko etiķis, cukurs), sarkanie sīpoli, konservēti kaperi 

  • Zuša tar-tars simboliski ir līdzīgs cietoksnim – tā sastāvdaļas ir saliktas viena uz otras, veidojot gardu uzkodu. Savukārt zuša izskatu varam salīdzināt ar Daugavas upi, kas apvij cietokšņa vienu pusi. Zutis ir salīdzinoši reta zivs mūsdienās. Ja zušus netraucē rijīgas zivis un cilvēki, viņi pamanās nodzīvot pat 35 gadus garu mūžu. Gardais un treknais zutis ir sātīgs ēdiens. Zuti simboliski varētu salīdzināt ar Daugavpils cietoksni – pamatīgs un stiprs ilgdzīvotājs.

 

Dubrovina paipalas ar sālītu ābolu un saldskābo mērci

Paipala, sāls, pipari, medus, augu eļļa, āboli, sāls, sviests, mērce „Demi glass” - Balzamiko etiķis,

cukurs, sviests.

 

 

1882. gadā pateicoties Dinaburgas pilsētas mēram Pāvelam Dubrovinam tika izveidots pilsētas parks. Mērs personīgi uzraudzīja un vadīja būvdarbus, un dažkārt pat atteicās no pusdienām, lai paveiktu ieplānotos darbus. Reiz strādnieki uzdrošinājās uzaicināt Dubrovinu kopīgi ieturēt pusdienas. Un mērs neatteicās no piedāvājuma. Vienkāršās meža paipalas ar dārzeņiem ļoti iegaršojās parka dibinātājam. Savukārt, stāsts par kopīgu maltītes ieturēšanu ar pilsētas mēru, tika atstāstīts ilgu laiku.